Czy słowa „kebab” i „zdrowie” mają w ogóle prawo występować w jednym zdaniu? Z tym przepisem — jak najbardziej! Zobacz, jak przygotować najzdrowszy kebab w domu i zrezygnuj z tych, które kupiłbyś na mieście. To nie tylko kwestia wpływu na organizm, ale i na twoje kubki smakowe. To danie posmakuje dosłownie każdemu!
Według różnych źródeł w Polsce jest już kilkadziesiąt tysięcy lokali specjalizujących się w kebabie. Ta bliskowschodnia potrawa ewidentnie odnalazła nad Wisłą swoje miejsce i nic nie wskazuje na to, iż miałaby je opuścić. choćby pomimo tego, iż nie powinno się jej uznawać za przykład zdrowego i odpowiedzialnego stołowania na mieście.
Zdrowy kebab – jak go zrobić? – Pyszności; foto: Canva
Statystyczny kebab, to znaczy taki, który waży 350 gramów, to aż około 800 kalorii. Oczywiście te dane potrafią się znacznie zmieniać: wszystko zależy od tego, na jakie dodatki w kebabie się decydujemy. Pozwólcie jednak, iż mimo wszystko uogólnimy: to danie po prostu nie należy do najzdrowszych. Głównym problemem stanowi oczywiście mięso (niejednokrotnie słabej jakości) i pełne syropu glukozowo-fruktozowego sosy. Wniosek? jeżeli zadbamy o te elementy i dodamy do nich standardową dla kebaba surówkę, to może okazać się, iż właśnie jemy coś… naprawdę zdrowego. Nie wierzysz, iż się da? To zobacz poniższy przepis!
Najzdrowszy kebab
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 pełnoziarniste chlebki pita
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1 cebula
- przyprawa curry
- ostra i słodka papryka
- sól, pieprz
Sos:
- 250 ml jogurtu greckiego,
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Czerwona kapusta i kebab często idą w parze – Pyszności; foto: Canva
- Piersi z kurczaka oczyść i pokrój w paski. Zamarynuj je w odrobinie oleju i przyprawach: soli, pieprzu, curry, ostrej i słodkiej papryce. Wstaw do lodówki. Po godzinie usmaż kurczaka na patelni.
- Kapustę drobno posiekaj i ugnieć z niewielką ilością soli. Odstaw na godzinę, żeby zmiękła. Pomidory, ogórka i cebulę pokrój w półplasterki.
- Do oddzielnej miski przełóż jogurt naturalny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i natkę pietruszki. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
- Pitę podgrzej (np. na patelni grillowej). Spód wysmaruj sosem, a na nim ułóż surówkę z kapusty, mięso i pozostałe warzywa. Smacznego!