To najlepszy wybór do ryby po grecku. Ma delikatne mięso i dużo białka

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /arfo /123RF/PICSEL


Ryba po grecku to jedno z bardziej lubianych dań goszczących na świątecznym stole. Aby było soczyste i aromatyczne do przygotowania należy użyć odpowiedniego rodzaju ryby. Doskonałą propozycją jest morszczuk, który nie tylko dobrze komponuje się z aromatycznym sosem warzywnym, ale także jest zdrowy i po prostu smaczny. Poznaj więcej jego zalet, zanim przystąpisz do świątecznego gotowania.

Smażony karp to must-have na wigilijnym stole, ale jest to niejedyna rybna potrawa, która podbiła serca Polaków. Sporą popularnością cieszy się także ryba po grecku, którą można przyrządzać na wiele sposobów. To łatwe w przygotowaniu danie w sam raz na wieczerzę wigilijną, ale i codzienny obiad. Chcąc, aby danie było soczyste i przy tym nieco delikatniejsze, warto zamiast dorsza, w tym roku wybrać morszczuka.

Jaka jest najlepsza ryba do ryby po grecku? Postaw na morszczuka

Morszczuk to morska ryba występująca głównie w wodach Oceanu Atlantyckiego oraz Morza Śródziemnego. Należy do grona najchętniej wybieranych ryb w kuchni europejskiej poprzez łagodny smak oraz delikatne, białe mięso. Ponadto to łatwo dostępna ryba i to w przystępnej cenie. Można ją dorwać zarówno w formie świeżych filetów, jak i mrożonych.

Charakteryzuje się neutralnym i delikatnym smakiem, przez co jest uniwersalnym wyborem do wielu dań. Mięso morszczuka jest natomiast zwarte, ale i kruche, dzięki czemu dobrze chłonie przyprawy oraz aromat sosów. Ryba ta charakteryzuje się również niską zawartością tłuszczu, przez co dobrze komponuje się z różnymi dodatkami, w tym z sosem warzywnym.

Zobacz także: Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Morszczuk — co warto wiedzieć o tej rybie?

Morszczuk zachwyca jednak nie tylko smakiem i kruchością mięsa. To również doskonały wybór ze względu na wiele korzyści zdrowotnych. Niski poziom rtęci sprawia, iż jest to ryba bezpieczna choćby dla dzieci i osób starszych.

Morszczuk jest świetnym źródłem białka, a jego białe mięso jest niezwykle lekkostrawne, przez co sprawdza się przy diecie niskotłuszczowej oraz dla osób, które borykają się z problemami trawiennymi.

Co więcej, morszczuk obfituje w cenne kwasy omega-3, które wykazują niezwykle korzystny wpływ na organizm, wspomagając między innymi układ nerwowy. Ponadto ryba dostarcza również sporej ilości witamin, a także minerałów, takich jak selen, który istotny jest w kontekście odporności.

Może cię zainteresować: Zamiast śledzi w śmietanie, zrób na święta taką rybę. Goście będą prosić o dokładkę

Morszczuk na święta. Jak go przygotować?

Poszukując smacznej alternatywy dla karpia czy też dobrej ryby do dania, jakim jest ryba po grecku, morszczuk jest doskonałym wyborem. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku osób, które szukają czegoś delikatnego, o nienachalnym aromacie. Obróbka morszczuka w dodatku nie jest trudna, przez co z łatwością można z niego przygotować rozmaite dania.

Morszczuk po grecku na Wigilię będzie strzałem w dziesiątkę. Filety tej ryby doskonale będą współgrać z duszonymi warzywami, takimi jak marchewka, cebula, pietruszka por i seler. Dopełnienie dania pomidorowym sosem sprawi, iż morszczuk nabierze pełni smaku. Przygotowane danie w naczyniu żaroodpornym będzie łatwe do podgrzania, choć rybę po grecku można podawać również na zimno.

Zobacz też:

​Zrób na święta tę zupę krem. Wszyscy zapomną o barszczu

Dodaj ten składnik do kompotu z suszu. Goście będą "wyrywać sobie" szklanki z rąk

Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy

Idź do oryginalnego materiału