Pierogi po góralsku różnią się od popularnych ruskich, chociaż obie potrawy są przyrządzane na bazie sera. Ruskie najczęściej robi się z twarogu półtłustego lub tłustego. Głównym składnikiem w wersji góralskiej jest zaś oscypek lub inny ser wędzony.
REKLAMA
Zobacz wideo Finalista "Masterchefa", Matteo Brunetti, przedstawia szybki przepis na makaron
Jak robić pierogi? Mogą być przyrządzane na trzy sposoby
Większość gospodyń przyrządza pierogi gotowane i okraszone np. z tłuszczem lub skwarkami, ale sposobów przygotowywania tej potrawy jest więcej. W formie pieczonej mogą być podawane z barszczem czerwonym. Niektórzy robią też pierogi smażone (nie mylić z podsmażanymi). Taka forma przygotowania wydobywa z nich znacznie więcej smaku i aromatu. Wymaga lekkiego podgotowania pierogów, a później przerzucenia ich na rozgrzany olej.
Jak zrobić pierogi po góralsku? Raz-dwa znikną ze stołu. Wychodzą obłędnie pyszne
Takie pierogi świetnie sprawdzą się na danie obiadowe, a także np. na nadchodzące święta wielkanocne. Do przyrządzenia ciasta potrzebujesz:
1,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 gorącej wody,
łyżkę oleju,
jajko,
szczyptę soli.
Pierogi po góralsku Fot.Michał Walczak / Agencja Wyborcza.pl
Do farszu najlepiej sprawdzi się oscypek, ale możesz wykorzystać także inny ulubiony ser wędzony. Potrzebujesz:
cztery ziemniaki,
0,5 kg wędzonego sera,
cebulę,
olej,
sól i pieprz do smaku.
Pierogi po góralsku na pewno zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zacznij od przyrządzenia farszu, ponieważ ziemniaki muszą przestygnąć.
Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju.
Ziemniaki ugotuj i odstaw, by ostygły. Potem przeciśnij je przez praskę.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj go do ziemniaków i dorzuć cebulę. Wymieszaj i dopraw do smaku.
Zabierz się za ciasto na pierogi. Przesiej mąkę z solą do miski, dodaj wodę, olej, jajko i odrobinę soli. Wymieszaj i zagnieć na gładką masę.
Ciasto rozwałkuj i wycinaj krążki. Możesz użyć szklanki lub kubka. Na każdy krążek nałóż farsz i zalep brzegi ciasta.
Wrzuć do garnka z gotującą wodą i wyjmij, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Najlepsze pierogi to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.