Składniki na chińską zupę jajeczną
Dàn Huā Tāng, bo taka jest oficjalna nazwa chińskiej zupy jajecznej, nie tylko jest pożywna i szybka w przygotowaniu, ale także świetnie działa na nasz organizm w trakcie przeziębienia i innych infekcji. Do jej przyrządzenia będziesz potrzebować:
- 1 cebulę,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczkę curry,
- 1 łyżeczkę kurkumy,
- 1 łyżkę oliwy,
- 1 spory kawałek imbiru (ok. 3 cm),
- 2 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Zamiast oliwy z oliwek możesz dodać zwykły olej roślinny (np. rzepakowy) lub olej sezamowy, który podkręci azjatycki smak Dàn Huā Tāng.
Sprawdź również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół
Chińska zupa jajeczna jest świetnym remedium na przeziębienie ze względu na zawartość imbiru, który działa rozgrzewająco, a także czosnku. Choć jest on popularny w Polsce, mało kto wie, iż to naturalny antybiotyk działający antybakteryjnie oraz podnoszący odporność. Całość uzupełniona jest kurkumą, która także działa przeciwbakteryjnie, ale również przeciwzapalnie. Taki wywar postawi na nogi każdego przeziębionego. W dodatku przyrządzimy go w 15 minut, a nie kilka godzin, jak klasyczny rosół babci.
Sprawdź również: To najlepszy koktajl na jesień. Bosko smakuje i poprawia odporność
Chińska zupa jajeczna — sposób przygotowania
W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany imbir. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Na koniec dodaj kurkumę oraz curry, wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec tego czasu chińską zupę jajeczną przypraw solą i pieprzem. Do osobnej miski wbij dwa jajka i roztrzep je widelcem. Dodaj do gorącego wywaru i gotuj jeszcze przez minutę. Podstawowy przepis na Dàn Huā Tāng gotowy! Chińską zupę jajeczną możesz jeszcze wzbogacić o biały pieprz, krewetki, kukurydzę, szpinak czy wodorosty nori.
Zobacz też:
Usuń ogryzki i zalej jabłka ciastem. Więcej nie zrobisz zwyklej szarlotki
Wiele osób myli go ze szpinakiem. Ma masę witamin i jest szybki do przyrządzenia
Ten dżem to skarbnica witamin. Zrobisz go w 10 minut bez gotowania