Przepisy na zdrowe i smaczne smarowidła do chleba są zawsze na wagę złota, gdyż dzięki nim kanapki nigdy się nie znudzą. Warto więc poznać kolejną recepturę, dzięki której przyrządzisz smakowitą, ale i zdrową pastę do kanapek, w której główną rolę odgrywa makrela.
Pasta do kanapek z ryby — smaczny i zdrowy dodatek do chleba
Pasta do kanapek z makreli to smaczny dodatek do chleba, a także krakersów czy jaj. Ekspresowa w przygotowaniu nie tylko syci na długo, ale i dostarcza przy tym organizmowi wiele cennych składników. Tym samym w kilka chwil można przygotować coś, co zachwyca zarazem smakiem i adekwatnościami odżywczymi.
Taka pasta to bowiem dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezwykle ważne w kontekście prawidłowego funkcjonowania serca oraz mózgu. To także źródło witamin oraz minerałów, wśród których wymienia się selen czy fosfor. Nie można nie wspomnieć o tym, że makrela dostarcza wysokiej jakości białka koniecznego do budowy mięśni.
Wobec tego z pomocą pasty kanapkowej z makreli można w smaczny sposób włączyć ją do swojej codziennej diety. Organizm z pewnością będzie za to wdzięczny. Aby być pewnym co do jakości i składu takiej pasty, warto przygotować ją samodzielnie w domu. W połączeniu z innymi składnikami zachwyci smakiem.
Zobacz także: Jesienią jedz kanapki z tym dodatkiem. Zapomnisz o przeziębieniu
Jak zrobić pastę z makreli? Przygotujesz w kilka minut na śniadanie
Przepisów na pastę kanapkową z wykorzystaniem makreli jest całe mnóstwo i wszystko tak naprawdę zależy od preferencji smakowych. W przypadku receptury na tę pastę jest o tyle dobrze, iż jest ona banalna w wykonaniu, przez co z łatwością można ją przygotować choćby w zabiegany dzień. Ponadto jest na tyle uniwersalna, iż można łączyć ją z różnymi dodatkami.
Do jej przygotowania potrzebujesz:
- 1 wędzona makrela
- 2 ugotowane na twardo jajka
- Cebula
- 2 ogórki kiszone
- 1 łyżki majonezu (można zastąpić wersją light lub serkiem śmietankowym)
- ½ łyżeczki musztardy
- Posiekany szczypiorek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotuj makrelę, wyjmując z niej kawałki mięsa i pozbywając się ości. Pokrój w kostkę, jajka, ogórki oraz cebulę. Składniki te dokładnie wymieszaj z kawałkami makreli. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, a na końcu całość uzupełnił o świeży szczypiorek.
Jeśli zależy ci na idealnie kremowej konsystencji pasty, zmiksuj ją dzięki blendera. Przyrządzaj z nią kanapki, ale nie tylko. Taka pasta z makreli sprawdzi się również jako przekąska na imprezę w połączeniu z krakersami lub też jako farsz do jajek. Smacznego!
Zobacz też:
Wystarczy połówka dziennie. Wysoki cukier i cholesterol będą tylko wspomnieniem
Jest o wiele zdrowszy od zwykłego jogurtu. Ma więcej białka i pozwala schudnąć
Tę szarlotkę zrobisz bez pieczenia. Idealna na ostatni moment











