To najlepsza mąka do naleśników. Po tortowej nigdy nie wyjdą tak puszyste

top.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Naleśniki zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych. Przygotowanie ciasta na naleśniki to bowiem zmieszanie zaledwie kilku składników, w tym zwykle mąki pszennej. Warto jednak wiedzieć, iż istnieje dla niej zdrowsza i delikatniejsza alternatywa. Przekonaj się, jaka mąka do naleśników jest najlepszym wyborem.

Naleśniki to danie, które można podawać na nieograniczoną liczbę sposobów, przez co nigdy się nie nudzi. To uniwersalna propozycja, którą można przyrządzić już w kilka chwil. Większość przepisów na ciasto na naleśniki, jako składnik uwzględnia mąkę pszenną, zwaną również tortową. Następnym razem warto jednak sięgnąć po mąkę orkiszową, która nada naleśnikom lekko orzechowego posmaku i licznych składników odżywczych.

Czym zastąpić mąkę pszenną? Mąka orkiszowa to smaczna i zdrowa alternatywa

Orkisz to odmiana pszenicy, która dzisiaj ponownie cieszy się popularnością. Zachwyca swoim nieco orzechowym smakiem, a także szeregiem adekwatności odżywczych. W porównaniu do klasycznej mąki tortowej jest prawdziwą skarbnicą licznych witamin, w tym witamin z grupy B, a także minerałów, takich jak magnez, cynk, żelazo czy fosfor.

Ponadto to cenne źródło naturalnych przeciwutleniaczy, które wspierają odporność, a do tego chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. W końcu nie bez powodu orkisz określany jest „zbożem mocy". Chroni organizm, dodając przy tym energii i wspierając w regeneracji.

Mąka orkiszowa jest dobrym wyborem także ze względu na większą zawartość białka, a także błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie i daje poczucie sytności na dłużej, utrzymując przy tym prawidłowy poziom cukru we krwi. Poprzez niższy indeks glikemiczny sprawdzi się w podczas diety odchudzającej czy też u osób zmagających się z insulinoopornością.

Zobacz także: Tak dobrego ciasta ze śliwkami dawno nie jadłam. Robię regularnie, bo w mig znika z blaszki

Najlepsza mąka do naleśników — tak zrobisz naleśniki orkiszowe

Mąka orkiszowa poprzez swoje adekwatności jest cennym produktem, który warto włączyć do swojej codziennej diety. W łatwy sposób można zrobić to, zastępując nią klasyczną mąkę tortową, którą zwykle wykorzystuje się do przygotowania ciasta na naleśniki. Dzięki temu te staną się sprężyste, puszyste, delikatne i o wiele zdrowsze. Naleśniki orkiszowe zyskują ponadto lekko orzechowy posmak i genialnie smakują zarówno na ciepło, jak i zimno.

Do zrobienia smakowitych naleśników z mąki orkiszowej potrzebujesz:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki orkiszowej białej
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • 1 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • Szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (może być bezglutenowy)

Sposób przygotowania:

Wlej do miski mleko, wodę gazowaną i olej. Dodaj jajka i całość wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dokładnie zmiksuj składniki do uzyskania gładkiej masy i pozostaw ciasto na około 30 minut, aby “odpoczęło".

Po tym czasie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Orkiszowe naleśniki podawaj w wersji słodkiej lub wytrawnej. Doskonale komponują się bowiem z niemal każdym składnikiem. Smacznego!

Może cię zainteresować: Szybkie i banalnie proste racuchy. Zrobisz je z serka wiejskiego

Zobacz też:

To najlepszy domowy antybiotyk. Zrób już dziś, jeżeli nie chcesz chorować jesienią

Syci i pomaga zgubić boczki. Robię codziennie na śniadanie, póki trwa sezon

Przepis na czekoladowy biszkopt puszysty jak obłoczek. Dzięki temu nigdy nie opada

Idź do oryginalnego materiału