Naleśniki to danie, które można podawać na nieograniczoną liczbę sposobów, przez co nigdy się nie nudzi. To uniwersalna propozycja, którą można przyrządzić już w kilka chwil. Większość przepisów na ciasto na naleśniki, jako składnik uwzględnia mąkę pszenną, zwaną również tortową. Następnym razem warto jednak sięgnąć po mąkę orkiszową, która nada naleśnikom lekko orzechowego posmaku i licznych składników odżywczych.
Czym zastąpić mąkę pszenną? Mąka orkiszowa to smaczna i zdrowa alternatywa
Orkisz to odmiana pszenicy, która dzisiaj ponownie cieszy się popularnością. Zachwyca swoim nieco orzechowym smakiem, a także szeregiem adekwatności odżywczych. W porównaniu do klasycznej mąki tortowej jest prawdziwą skarbnicą licznych witamin, w tym witamin z grupy B, a także minerałów, takich jak magnez, cynk, żelazo czy fosfor.
Ponadto to cenne źródło naturalnych przeciwutleniaczy, które wspierają odporność, a do tego chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. W końcu nie bez powodu orkisz określany jest „zbożem mocy". Chroni organizm, dodając przy tym energii i wspierając w regeneracji.
Mąka orkiszowa jest dobrym wyborem także ze względu na większą zawartość białka, a także błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie i daje poczucie sytności na dłużej, utrzymując przy tym prawidłowy poziom cukru we krwi. Poprzez niższy indeks glikemiczny sprawdzi się w podczas diety odchudzającej czy też u osób zmagających się z insulinoopornością.
Zobacz także: Tak dobrego ciasta ze śliwkami dawno nie jadłam. Robię regularnie, bo w mig znika z blaszki
Najlepsza mąka do naleśników — tak zrobisz naleśniki orkiszowe
Mąka orkiszowa poprzez swoje adekwatności jest cennym produktem, który warto włączyć do swojej codziennej diety. W łatwy sposób można zrobić to, zastępując nią klasyczną mąkę tortową, którą zwykle wykorzystuje się do przygotowania ciasta na naleśniki. Dzięki temu te staną się sprężyste, puszyste, delikatne i o wiele zdrowsze. Naleśniki orkiszowe zyskują ponadto lekko orzechowy posmak i genialnie smakują zarówno na ciepło, jak i zimno.
Do zrobienia smakowitych naleśników z mąki orkiszowej potrzebujesz:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki orkiszowej białej
- ½ szklanki wody gazowanej
- 1 jajka
- 1 łyżka oleju
- Szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (może być bezglutenowy)
Sposób przygotowania:
Wlej do miski mleko, wodę gazowaną i olej. Dodaj jajka i całość wymieszaj. Wsyp przesianą mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dokładnie zmiksuj składniki do uzyskania gładkiej masy i pozostaw ciasto na około 30 minut, aby “odpoczęło".
Po tym czasie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż cienkie naleśniki z obu stron na złocisty kolor. Orkiszowe naleśniki podawaj w wersji słodkiej lub wytrawnej. Doskonale komponują się bowiem z niemal każdym składnikiem. Smacznego!
Może cię zainteresować: Szybkie i banalnie proste racuchy. Zrobisz je z serka wiejskiego
Zobacz też:
To najlepszy domowy antybiotyk. Zrób już dziś, jeżeli nie chcesz chorować jesienią
Syci i pomaga zgubić boczki. Robię codziennie na śniadanie, póki trwa sezon
Przepis na czekoladowy biszkopt puszysty jak obłoczek. Dzięki temu nigdy nie opada











