To najgorszy olej, jaki można kupić w Polsce. Prowadzi do miażdżycy i otyłości

smakosze.pl 3 godzin temu
Olej to nieodłączny element każdej kuchni – smażymy, pieczemy, mieszamy sałatki. Ale nie każdy tłuszcz nadaje się do codziennego spożycia. Dietetycy ostrzegają przed olejem palmowym, szczególnie w jego rafinowanej wersji. Tani i powszechny w przetworzonych produktach, może poważnie zaszkodzić zdrowiu.Rafinowany olej palmowy zawiera ok. 50% tłuszczów nasyconych – podnosi poziom „złego” cholesterolu LDLRegularne spożycie zwiększa ryzyko miażdżycy, otyłości i cukrzycy typu 2Występuje w połowie przetworzonej żywności: od ciastek po mrożone frytkiNajgorsza forma to częściowo utwardzony olej palmowy – źródło szkodliwych tłuszczów trans
Idź do oryginalnego materiału