To najgorszy makaron. Kupując, zwróć uwagę na kolor

top.pl 14 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Makaron makaronowi nierówny. Okazuje się, iż jedne produkty są prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych, natomiast drugie lepiej omijać szerokim łukiem. Kupując makaron, zwracajmy uwagę na jego kolor. To właśnie barwa decyduje o jakości. Niestety ten najmniej korzystny dla zdrowia króluje na stołach większości Polaków. Sprawdź, o jaki rodzaj chodzi.

Z makaronu można przyrządzić pyszne i syte danie obiadowe. Wspaniale smakuje z mięsem lub z owocami morza, oblany pomidorowym bądź śmietanowym sosem. Używamy go także do wielu zup. Warto robić świadome zakupy i rozważnie wybierać makaron, zwracając uwagę na jego kolor i skład.

Tan makaron jest najgorszy. Wystarczy na niego spojrzeć

Polacy najczęściej kupują biały makaron, który robi się z mąki pszennej z oczyszczonych ziaren, przez co następuje częściowa utrata cennych składników tj. błonnik, witaminy z grupy B i minerały. To właśnie proces rafinacji pozbawia produkt wielu wartości mających duże znaczenie dla naszego metabolizmu.

Najgorszy jest ten w jasnożółtym kolorze. Możemy być pewni, iż powstał w trakcie szybkiego, przemysłowego suszenia w wysokiej temperaturze.

Choć dostarcza energii, to jest ubogi w wartości odżywcze, przez co nie zapewnia uczucia sytości na długi czas. Po jego zjedzeniu czujemy się senni i mamy ochotę podjadać między posiłkami, co prowadzi do przybierania na wadze.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Możesz zamrozić kurki. Ale najpierw je zblanszuj, inaczej się rozpadną

Jaki makaron jest najzdrowszy? Propozycji jest kilka

Warto kupować makaron z pszenicy durum, który ma jasnokremowy kolor z odcieniem szarości i chropowatą strukturę. Proces jego suszenia jest powolny, dlatego zachowuje nie tylko kolor, ale też wartości odżywcze. Nie skleja się w trakcie gotowania i dobrze chłonie sos.

Najlepszym wyborem jest natomiast makaron pełnoziarnisty, gryczany lub orkiszowy. Wytwarza się je z całych ziaren, dlatego zachowują wspomniany wcześniej błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały.

Warto też spożywać makaron ryżowy lub sojowy, ponieważ te dwa rodzaje zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu zapewniają uczucie sytości. Ponadto mają niski indeks glikemiczny i są mało kaloryczne w porównaniu do innych produktów. Będą też dobrym wyborem dla osób na diecie bezglutenowej lub z wrażliwym układem trawiennym.

Dietetycy radzą również, aby zwracać uwagę na wartość odżywczą podaną na opakowaniu. Może ona dotyczyć produktu przed ugotowaniem albo po ugotowaniu. Pamiętajmy, iż w trakcie gotowania nabiera wody i jego masa może zwiększyć się choćby dwukrotnie.

Zobacz też:

Wyłącz tę funkcję w telewizorze. To wystarczy, by zyskać jakość jak w kinie

Jak często pierzesz ręczniki? Zdecydowana większość Polaków robi to zbyt rzadko

Tak gwałtownie wypatrzysz kleszcza. Banalny sposób, o którym mało kto wie

Idź do oryginalnego materiału