To najgorsze produkty na grilla. Lepiej ich unikaj. Poznaj 7 produktów, których nie używaj na grilla, bo źle wpływają na nasze zdrowie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: /freepik


Majówka kojarzy się z długim weekendem i ogólnopolskim grillowaniem. Sklepy przeżywają wtedy oblężenie – zaopatrujemy się w mięsa, warzywa, dodatki i różne napoje. Skupiamy się głównie na smaku i aspekcie towarzyskim tego wydarzenia, ale przyjrzyjmy się też, czego lepiej unikać, a przynajmniej nie jeść i nie pić w nadmiarze podczas biesiadowania przy grillu.

Zdrowe grillowanie

Jak majówka, to musi być grill. Co zrobić, żeby grillowanie było zdrowe? Warto się do tego odpowiednio przygotować.

  • Czystość – czysty grill to podstawa zdrowego grillowania. Przed położeniem na rusz jedzenia, należy go wyczyścić przy pomocy druciaka i wytrzeć ściereczką.
  • Ostrożność – lepiej grillować dania dłużej, niż doprowadzić do ich spalenia i dostania się do nich rakotwórczych substancji. Pamiętajmy też o separowaniu surowego mięsa, drobiu i owoców morza od warzyw i innych produktów.
  • Marynowanie – marynowanie potraw przed gotowaniem ogranicza powstawanie potencjalnych czynników rakotwórczych. Istnieje wiele przepisów na zdrowe marynaty, które nadadzą im wyjątkowy smak.
  • Równowaga między mięsem a warzywami i owocami – grill to nie tylko kiełbasa i karkówka. Na grillu lądują też warzywa, owoce, grzyby — warto mieszać te produkty i przeplatać ze sobą. Będzie jeszcze smaczniej i zdrowiej.

Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy

Dania z grilla są pyszne, ale często niezdrowe. Przygotowanie ich w zwyczajowy sposób sprawia, iż zyskują rakotwórcze związki. Można temu jednak zapobiegać, piekąc jedzenie na ruszcie w nieco inaczej…

7 produktów, od których powinniśmy stronić w okresie grillowym (i poza nim)

Grill to niepowtarzalna atmosfera i smak, do którego tęsknimy wiele miesięcy. Co zrobić, żeby grilowanie było nie tylko smaczne i przyjemne, ale też zdrowe? Najlepiej unikać niektórych produktów i wybierać zdrowsze wersje. Pamiętajmy, iż im więcej zdrowej, pełnowartościowej żywności jest w naszej diecie, tym mniej toksyn spożywamy, a dzięki temu jesteśmy zdrowsi i lepiej się czujemy.

Zobacz, czego lepiej nie jeść i nie pić podczas grillowania:

Idź do oryginalnego materiału