To najgorsze lody w McDonaldzie. Znany dietetyk marszczy brwi na ich widok

pysznosci.pl 1 rok temu

Lody w McDonaldzie uchodzą za jedne z najpopularniejszych. Klienci do wyboru mają mnóstwo dodatków i smaków, przez co tworzyć mogą własne wariacje. Warto wiedzieć, iż porcja takiego deseru to ogrom pustych kalorii niemała ilość cukru. Znany dietetyk postanowił nieco przybliżyć ich skład i wartość energetyczną.

Ten flagowy deser znanej fastfoodowej sieci restauracji to prawdziwa bomba kaloryczna, zawierająca kosmiczną dawkę cukru. Zjadając jedną porcję lodów, dostarczamy organizmowi więcej (pustych) kalorii niż w przypadku np. McChickena. Co więcej, ten naprawdę niewielki kubeczek zawiera ponad… 10 łyżeczek cukru. Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek mówi wprost: „To najgorsze lody w McDonaldzie”.

Przeczytaj również: Colę możesz zrobić sam w domu. Wystarczy kilka składników

Najgorsze lody w McDonaldzie

Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek tym razem na tapet wziął jeden z deserów, serwowanych przez fastfoodową sieć restauracji. „To najgorsze lody w McDonald’s” grzmi w jednym ze swoich ze swoich filmików. Jak wskazuje, w porcji mają aż 63 gramy cukru, co odpowiada… 12 łyżeczkom! Ponadto, są mocno kaloryczne – jeden kubeczek (ok. 330 g) dostarcza 470 kalorii, tym samym przewyższając wartość energetyczną McChickena czy dużych frytek.

McFlurry, bo o tym deserze mowa, to flagowy produkt w McDonald’s, składający się z kremowych lodów śmietankowych lub czekoladowych oraz polewy i cukierkowej posypki, które każdy może dowolnie skomponować. Posypki i polewy bardzo często pojawiają się sezonowo – w ramach oferty promocyjnej. Dr Wrzosek zdradza jednak, iż choć nie jest częstym gościem tego typu restauracji, choćby on znajdzie miejsce w swojej diecie na lody w McDonaldzie. W zdrowym podejściu do jedzenia nie chodzi o to, by wszystkiego sobie odmawiać, a zachować umiar.

Domowe McFlurry. Przepis

Deser inspirowany smakiem popularnego McFlurry bez problemu przyrządzisz w domu. Tak naprawdę potrzebujesz dwóch kluczowych składników, czyli śmietanki i mleka zagęszczonego. Całość podkręć smakiem ulubionych batonów, a jeżeli chcesz otrzymać nieco lżejszą wersję, postaw na owoce. Własnoręcznie zrobione à la McFlurry smakują jak lody w McDonaldzie, są nieco tańsze, a smaki możemy komponować dowolnie. Zaskocz bliskich i poczęstuj ich tym nieziemskim deserem.

Składniki na 1 l lodów:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 500 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 2 ulubione batony (Lion, KitKat)
  • opcjonalnie posypka

Przygotowanie:

  1. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj mleko zagęszczone, dokładnie zmiksuj całość.
  2. Masę włóż do zamrażalnika na kilka godzin. W trakcie mrożenia możesz je jeszcze kilkukrotnie zmiksować, by były bardziej puszyste oraz by pozbyć się kryształków lodu.
  3. Batony umieść w zamrażalniku na godzinę. Po tym czasie rozbij je np. tłuczkiem lub rozkrusz.
  4. Połowę pokruszonych batonów dodaj do śmietankowej masy, zanim całkowicie się zamrozi. Kiedy lody będą gotowe, podawaj je w pucharkach i posyp pozostałymi pokruszonymi batonami.
Idź do oryginalnego materiału