Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby czekolady. Ten popularny smakołyk sprawdza się w niemal każdej postaci. To świetny dodatek do deserów, ciast i owoców, ale sprawdza się też w postaci zwykłej tabliczki. W sklepie kosztuje zwykle kilka złotych, jednak mało kto wie, iż istnieją czekolady, których ceny wynoszą choćby kilkaset dolarów. Ile kosztuje najdroższa czekolada na świecie? Ta cena zwala z nóg.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiliśmy domową czekoladę. Musisz sprawdzić ten przepis
Ile kosztuje najdroższa czekolada świata? Cena za gram przyprawia o zawrót głowy
Najdroższą czekoladą na świecie jest trufla czekoladowa Chocopologie stworzona przez duńskiego kucharza stworzona przez Fritza Knipschildta. W latach 90. mężczyzna wyprowadził się do Connecticut, gdzie założył własną firmę, w której mógł realizować swoją pasję do słodyczy. Stworzył czekoladową truflę La Madeline, składającą się z 70-procentowej ciemnej czekolady Valrhona, śmietany, cukru, oleju truflowego i wanilii. To jednak nie wszystko.
Rzadka francuska trufla Perigord (rzadki grzyb) jest następnie otoczona tym bogatym, dekadenckim ganache; jest oblana ciemną czekoladą Valrhona, a następnie obtoczona w drobnym proszku kakaowym. Rezultat to czysta ekstrawagancja! Leży na posypce z cukrowych perełek w złotym pudełku przewiązanym wstążką
- czytamy na stronie firmy House of Knipschildt. Cena jednej czekoladowej trufli o wadze około 10 gramów wynosi 250 dolarów, czyli około 979 złotych. To aż 25 dolarów za jeden gram produktu, dlatego La Madeline jest uważana za najdroższą czekoladę na świecie. Trufla jest robiona wyłącznie na zamówienie, a jej data ważności do spożycia wynosi tylko siedem dni.
Zobacz też: To jedyne takie miejsce na świecie. Tu zjedziesz do wnętrza wulkanu. Tego widoku nie da się zapomnieć
Która czekolada jest najdroższa na świecie? Nie każdy pozwoli sobie na taki wydatek
Druga najdroższa czekolada na świecie jest wytwarzana przez ekwadorską firmę To'ak Chocolate, założoną w 2013 roku przez Jerry'ego Totha, Carla Schweizera i Denise Valencia. Trio producentów stawia przede wszystkim na jakość kakaowca, z którego pozyskiwane są ziarna do wytwarzania czekolady. W 2009 roku w ekwadorskiej dolinie Piedra de Plata znaleźli najrzadszą odmianę tej rośliny i nawiązali współpracę z lokalnymi plantatorami. To właśnie dlatego 50-gramowe pudełko czekoladek tej firmy kosztuje aż 490 dolarów (około 1920 złotych). Za jeden gram produktu zapłacimy zatem 9,80 dolarów.
Chcieliśmy przełamać XX-wieczne postrzeganie czekolady jako zwykłego cukierka. Lubimy mówić, iż naszą misją jest wyniesienie czekolady na poziom wina vintage lub starzonej whisky, ale to nie oddaje w pełni tego, co próbujemy zrobić. Jak zwykle, jest w tym coś więcej niż tylko chwytliwe, jednozdaniowe określenie misji
- czytamy na stronie firmy.
Jaka czekolada jest najdroższa? Ranking top 10
Ranking 10 najdroższych czekolad według portalu jagranjosh.com prezentuje się następująco:
Chocopologie by Knipschildt - La Madeline au Truffle, Stany Zjednoczone - 250 dolarów za jedną truflę czekoladową (około 979 złotych);
Czekolada To'ak, Ekwador - 490 dolarów za pudełko czekoladek (około 1920 złotych);
Czekolada Fève, Stany Zjednoczone - 100 dolarów za 70-gramową tabliczkę (około 392 złote);
Amedei Porcelana, Włochy - 90 dolarów za 50-gramową tabliczkę (około 352 złote);
Amedei Chuao, Wenezuela - 90 dolarów za 50-gramową tabliczkę (około 352 złote);
Pierre Marcolini - Grand Cru Chocolate, Belgia - 57 dolarów za pudełko czekoladek (około 223 złote);
Cacao Barry - Grand Cru Chocolate, Francja - 40 dolarów za kilogramowe opakowanie czekolady (około 156 złotych);
Godiva - Gold Collection, Belgia - 40 dolarów za pudełko czekoladek (około 156 złotych);
Scharffen Berger, Stany Zjednoczone - 30 dolarów za 85-gramową tabliczkę (około 117 złotych);
Ritual Chocolate - Bourbon Barrel Aged Bar, Stany Zjednoczone - 16,50 dolarów za 60-gramową tabliczkę (około 64 złote).
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.