To moja ulubiona jajecznica. Wszyscy dodają pomidory lub boczek, a dla mnie ten składnik jest faworytem

g.pl 1 miesiąc temu
Jajecznica to bardzo popularne danie na śniadanie. Każdy ma swoją ulubioną. Najczęściej dodajemy do niej cebulę, pomidory lub boczek. Jest jednak jeszcze jeden składnik, który dużo zmienia. Dzięki niemu smak staje się niepowtarzalny.
Chyba każdy ma swoje ulubione śniadania. Dla wielu osób jest to właśnie jajecznica. Jedni dodają do niej różne dodatki, inni robią tradycyjną jajecznicę z samych jajek i masła. Jednak od czasu do czasu warto wypróbować coś nowego. My proponujemy przepis na jajecznicę z pieczarkami. Jej smak jest niepowtarzalny.


REKLAMA


Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować


Prosty przepis na jajecznicę z pieczarkami. Robię ją codziennie na śniadanie
Zanim przejdziemy do prostego przepisu na jajecznicę z pieczarkami, warto wspomnieć o składnikach, które będą potrzebne do przygotowania tego śniadaniowego dania. Produkty nie są wyszukane, prawie każdy powinien je mieć w domu. Bardzo możliwe, iż trzeba będzie dokupić tylko pieczarki. Oto potrzebne składniki:


5 średnich jajek;
średnia cebula;
250 gramów pieczarek;
2 łyżki masła;
szczypiorek do posypania (opcjonalnie);
sól i pieprz do smaku.


Do jajecznicy można dodać więcej ulubionych składników.


Jak zrobić jajecznicę z pieczarkami? Przepis jest prosty
Jajecznica najlepiej smakuje rano. Przyjęło się, iż robi się ją zwykle na śniadania, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją na pyszną kolację na ciepło. Z chrupiącymi tostami będzie wyśmienitym wieczornym posiłkiem. Jak ją zrobić? Oto prosty przepis na jajecznicę z pieczarkami mojego autorstwa:


Oczyść pieczarki i pokrój w cienkie plasterki.
Cebulę pokrój w kostkę.
Następnie rozgrzej na patelni dwie łyżki masła.
Wrzuć na patelnię cebulę i smaż przez chwilę.
Dodaj pieczarki i dalej smaż, aż puszczą wodę.
Rozbełtaj jajka w szklance.
W następnym kroku wlej jajka na patelnię z pieczarkami i cebulą.
Mieszaj podczas smażenia.
Dodaj sól i pieprz.
Smaż do czasu, aż jajka się zetną.
Posiekaj szczypiorek i posyp gotową jajecznicę.
Podawaj ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.


Zobacz też: Taki czosnek bije rekordy popularności. Smakuje jak mieszanka suszonych śliwek, daktyli i sosu sojowego
Idź do oryginalnego materiału