Chyba każdy ma swoje ulubione śniadania. Dla wielu osób jest to właśnie jajecznica. Jedni dodają do niej różne dodatki, inni robią tradycyjną jajecznicę z samych jajek i masła. Jednak od czasu do czasu warto wypróbować coś nowego. My proponujemy przepis na jajecznicę z pieczarkami. Jej smak jest niepowtarzalny.
REKLAMA
Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować
Prosty przepis na jajecznicę z pieczarkami. Robię ją codziennie na śniadanie
Zanim przejdziemy do prostego przepisu na jajecznicę z pieczarkami, warto wspomnieć o składnikach, które będą potrzebne do przygotowania tego śniadaniowego dania. Produkty nie są wyszukane, prawie każdy powinien je mieć w domu. Bardzo możliwe, iż trzeba będzie dokupić tylko pieczarki. Oto potrzebne składniki:
5 średnich jajek;
średnia cebula;
250 gramów pieczarek;
2 łyżki masła;
szczypiorek do posypania (opcjonalnie);
sól i pieprz do smaku.
Do jajecznicy można dodać więcej ulubionych składników.
Jak zrobić jajecznicę z pieczarkami? Przepis jest prosty
Jajecznica najlepiej smakuje rano. Przyjęło się, iż robi się ją zwykle na śniadania, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją na pyszną kolację na ciepło. Z chrupiącymi tostami będzie wyśmienitym wieczornym posiłkiem. Jak ją zrobić? Oto prosty przepis na jajecznicę z pieczarkami mojego autorstwa:
Oczyść pieczarki i pokrój w cienkie plasterki.
Cebulę pokrój w kostkę.
Następnie rozgrzej na patelni dwie łyżki masła.
Wrzuć na patelnię cebulę i smaż przez chwilę.
Dodaj pieczarki i dalej smaż, aż puszczą wodę.
Rozbełtaj jajka w szklance.
W następnym kroku wlej jajka na patelnię z pieczarkami i cebulą.
Mieszaj podczas smażenia.
Dodaj sól i pieprz.
Smaż do czasu, aż jajka się zetną.
Posiekaj szczypiorek i posyp gotową jajecznicę.
Podawaj ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.
Zobacz też: Taki czosnek bije rekordy popularności. Smakuje jak mieszanka suszonych śliwek, daktyli i sosu sojowego












