To miejsce w lodówce jest najgorsze na jajka. Trudno o większy błąd

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Hasan Ashari / Getty Images/iStockphoto


Dla wielu trzymanie jajek w plastikowym uchwycie umieszczonym na drzwiach lodówki wydaje się zupełnie naturalne. W końcu, po co producenci mieliby projektować tę małą półkę? Okazuje się jednak, iż takie przechowywanie, choć wygodne, może mieć fatalne skutki.
Nie każdy zdaje sobie sprawę, iż sposób, w jaki przechowujemy jajka, ma ogromny wpływ nie tylko na ich jakość, ale także trwałość. W odpowiednich warunkach mogą pozostać świeże i zdatne do spożycia choćby przez 28 dni. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach, aby cieszyć się ich walorami.


REKLAMA


Zobacz wideo Michał Wrzosek ocenia jadłospis w państwowym żłobku i przedszkolu [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Jak przechowywać jajka? Odpowiednie miejsce jest tylko jedno
Choć trzymanie jajek na drzwiach lodówki wydaje się wygodne i intuicyjne, nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zdecydowanie lepszym wariantem będzie przechowywanie ich w głównej części lodówki, na środkowej półce, najlepiej w jej tylnej części. Wynika to z faktu, iż w tej strefie temperatura jest najniższa i najbardziej stabilna, w przeciwieństwie do drzwi.


Jajka w lodówce. Zdj. ilustracyjne ConstantinosZ/iStock


Te z kolei są narażone są na częste wahania temperatury, spowodowane regularnym otwieraniem. Niestabilność warunków może stanowić zagrożenie dla ich świeżości i bezpieczeństwa. Stwarza również środowisko idealne do rozwoju bakterii lub zepsucia. Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel cytowany przez gotowanie.onet.pl tłumaczy: o ile są adekwatnie przechowywane, mają nienaruszone skorupki, a ich konsystencja ani zapach nie są niepokojące, możemy jeść choćby jaja 5-tygodniowe. Natomiast gdy którykolwiek z tych warunków nie został dotrzymany, należy je zutylizować.
Zainteresuje cię też: Czy woda w butelce może się zepsuć? Ta data to ważna informacja, ale problem tkwi gdzie indziej


Co przechowywać w drzwiach lodówki? Nie umieszczaj tam jajek, tylko inne produkty
Drzwi lodówki to doskonałe miejsce na przechowywanie innych produktów spożywczych. Z powodzeniem możesz tam umieścić butelki z napojami, zarówno otwartymi, jak i zamkniętymi. Swoje miejsce znajdą tam również różnego rodzaju przetwory jak dżemy, chutneye czy pikle. Ta część lodówki jest cieplejsza niż pozostałe, co sprawia, iż najlepiej nadaje się do produktów mniej podatnych na szybkie psucie się.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału