To jeden z najzdrowszych napojów. Bez trudu zrobisz go w swojej kuchni

pysznosci.pl 1 rok temu

Zakwas z buraków ma głęboki ciemnoczerwony kolor i uznawany jest za bombę witaminową. Zanim jednak przedstawimy przepis na zakwas buraczany, sprawdź jakie adekwatności zdrowotne ma zakwas z buraków do picia!

Zakwas z buraków – adekwatności odżywcze

Zakwas buraczany ma szereg różnych cennych adekwatności dla naszego organizmu. Przede wszystkim jest źródłem witamin, takich jak witamina C, B1, B2, B6, K, A oraz E. Oprócz tego zakwas buraczany jest bogaty w składniki mineralne: błonnik, magnez, kwas foliowy, potas, cynk, sód, miedź, chlor oraz łatwo przyswajalne żelazo. W zakwasie z buraków do picia znajdziemy także betainę, będącą silnym antyoksydantem oraz bakterie kwasu mlekowego, które pełnią funkcję naturalnego prebiotyku.

Co więcej, zakwas z buraka jest niskokaloryczny, dlatego z powodzeniem mogą spożywać go osoby przebywające na diecie odchudzającej.

Zobacz także: Woda z cebuli ma wspaniałe adekwatności. Wystarczy tylko szklaneczka

Jakie ma adekwatności zdrowotne?

Teraz nie pozostało Ci nic innego, jak przygotować swój własny zakwas z buraków. adekwatności lecznicze tego specyfiku również przekonają Cię do tego, dlaczego warto go regularnie pić. Wśród adekwatności zdrowotnych zakwasu wymienia się m.in.:

  • regulacja ciśnienia krwi
  • wzmocnienie organizmu (zawarte w zakwasie substancje przyspieszają regenerację w trakcie choroby, zapobiegają infekcjom i zakażeniom)
  • poprawa trawienia
  • wsparcie pracy nerek
  • wsparcie pracy wątroby
  • poprawa pracy mózgu i układu nerwowego
  • poprawa parametrów krwi (zakwas buraczany w szczególności zalecany jest osobom zmagającym się z anemią ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego żelaza)

Ponadto zakwas buraczany:

  • działa przeciwzapalnie
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • pozytywnie wpływa na produkcję krwinek czerwonych
  • reguluje ciśnienie tętnicze
  • obniża cholesterol
  • dzięki zawartości licznych witamin i antyoksydantów pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci

Przepis na zakwas z buraków

Zakwas z buraków powstaje w procesie kiszenia buraka czerwonego. To właśnie dzięki procesowi fermentacji napój ten zyskuje wiele wyjątkowych adekwatności zdrowotnych. Jak zrobić domowy zakwas z buraków?

Składniki:

    • 1 kg buraków
    • 10 sztuk ziela angielskiego
    • 6 listków liścia laurowego
    • 1 główka czosnku
    • 20 ziaren czarnego pieprzu
    • sól
    • ok. 1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

jak zrobić zakwas z buraków? Umyte i osuszone buraki pokrój na mniejsze kawałki i ułóż je w czystym słoiku. Resztę składników wciśnij między buraki, do słoika wlej wodę aż po samą nakrętkę. Dokładnie zakręć słoik i odstaw go w ciemne i chłodne miejsce na ok. 7-10 dni. o ile na zakwasie pojawi się biała pianka, wystarczy, iż zbierzesz ją z góry i wyrzucisz. Gotowy zakwas natomiast należy przelać do czystego naczynia/słoika i przechowywać w lodówce do kilku tygodni.

Tak przygotowany zakwas z buraków możesz pić w ilości 0,5-1 szklanka dziennie.

Sprawdź na naszym kanale YouTube, jak zrobić niezwykłe miseczki a’la carbonara:

Idź do oryginalnego materiału