To ciasto to czarny koń na imieninach u cioci! Zawsze znika ze stołu jako pierwsze

g.pl 1 tydzień temu
Takie ciasto to przepyszny deser, który jest znany już od bardzo dawna. Wyróżnia się charakterystycznym kształtem, który przywodzi na myśl falującą wodę. Ciasto doskonale sprawdzi się na święta i ważne uroczystości, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je także wtedy, gdy najdzie nas ochota na niebanalny deser.
Przygotowanie ciasta wymaga trochę czasu, ale efekt zachwyca. Deser składa się z kilku warstw, do których należą: dwukolorowe ciasto, owoce - najczęściej jabłka lub wiśnie, krem budyniowy i polewa czekoladowa. Poszczególne warstwy deseru są układane w ten sposób, aby stworzyć imitację fal, co dodatkowo podkręca walory wizualne i zachęca do skosztowania.


REKLAMA


Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić


Fale Dunaju - stary przepis wciąż na czasie. Skąd pochodzi deser?
Specyficzna struktura ciasta, którą tworzą przeplatające się jasne i ciemne warstwy to znak charakterystyczny deseru o nazwie Fale Dunaju. Stary przepis wywodzi się z kuchni austriackiej i węgierskiej, skąd rozprzestrzenił się do innych państw europejskich, w tym do Polski. Deser znany jest już od bardzo dawna. Często gości na stołach świątecznych, imieninowych oraz podczas innych ważnych uroczystości.


Fale Dunaju - przepis na dużą blachę. Zacznij od przygotowania składników
Choć deser jest bardzo znany, to nie każdy jeszcze wie, jak zrobić przepyszne Fale Dunaju. Przepis na dużą blachę zaczynamy od przygotowania składników.
Na ciasto:


300 g mąki pszennej
200 g masła
5 jajek
220 g cukru
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Na masę:


200 g masła
150 g cukru pudru
500 ml mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego


Na polewę czekoladową:


100 g masła
100 g cukru pudru
2 łyżeczki kakao
2 łyżki wody


Ponadto:
5 jabłek
Fale Dunaju - przepis zacznij od przygotowania ciasta. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją
Deser wydaje się trudny do przygotowania, ale wcale taki nie jest. Jak zrobić Fale Dunaju? Przepis zaczynamy od przygotowania ciasta:


Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem do momentu, aż powstanie jednolita gładka masa
Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją dokładnie z proszkiem do pieczenia
Stopniowo dodajemy do żółtek, kontynuując ucieranie
Białka ubijamy na sztywno
Ubite białka dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy
Blachę wykładamy papierem do pieczenia
Wykładamy jasną masę na całą powierzchnię blachy, a na niej rozsmarowujemy masę z kakao
Na ciemną masę wykładamy obrane i pokrojone na ósemki jabłka
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Po kilku minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez ok. 45-50 minut


Ciasto Fale Dunaju - doskonały deser. W czasie pieczenia przygotuj masę budyniową
Jedną z warstw składających się na ciasto Fale Dunaju, jest masa budyniowa. Przygotujesz ją zgodnie z poniższymi wskazówkami:


Odlewamy 1/2 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy
Pozostałą część mleka gotujemy w rondelku wraz z cukrem pudrem, cały czas mieszając
Do gotującego się mleka dodajemy budyń i kontynuujemy mieszanie do momentu, aż masa zgęstnieje
Masło ucieramy w mikserze, a następnie dodajemy do niego stopniowo budyń
Gotową masę budyniową rozsmarowujemy na upieczonym wcześniej cieście


Fale Dunaju - ciasto wygląda apetycznie z polewą czekoladową. Jak ją zrobić?
Polewa czekoladowa to zwieńczenie naszej pracy nad deserem Fale Dunaju. Ciasto wygląda z nią bardzo smakowicie, a przygotowanie to pestka. Wystarczą tylko dwa kroki:


Masło umieszczamy w rondelku, a gdy się rozpuści, dodajemy cukier puder i wodę. Dokładnie mieszamy
Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mieszamy do połączenia się składników
Gdy polewa przestygnie, polewamy nią wierzch ciasta i nasz deser Fale Dunaju jest gotowy.


Zobacz też: Nie każdy lubi naleśniki ze szpinakiem, ale można oszukać kubki smakowe. Będzie pysznie i zdrowo
Idź do oryginalnego materiału