To ciasto skradnie twoje serce od pierwszego kęsa. Dosłownie rozpływa się w ustach [PRZEPIS]

g.pl 1 dzień temu
Co zrobić na deser? jeżeli znudziły ci się tradycyjne przepisy, to zajrzyj do zagranicznej kuchni. Szczególnie interesujące pozycji znajdziemy w greckiej i tureckiej kuchni. Mieszkańcy tej części świata zajadają się revani, pysznym ciastem z kaszy manny i syropu cukrowego.
W polskiej kuchni można znaleźć wiele smacznych ciast, które od lat jemy na podwieczorki lub podczas świąt. Czasem jednak tradycyjne przepisy zaczynają się nudzić i mamy ochotę skosztować czegoś nowego. Wówczas warto sprawdzić, jakie desery podawane są za granicą. jeżeli szukasz smacznego i łatwego w przygotowaniu ciasta, to na pewno spodoba ci się revani. Co to jest?


REKLAMA


Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze


Revan często gości na stołach w Turcji i nie tylko. Goście je pokochają
Revani jest bardzo popularnym deserem w Turcji i Grecji. To ciasto z kaszy manny, jajek i jogurtu, wzbogacone o aromatyczny sok z cytrusów. Podobnie jak inne słodycze z tej części Europy, takie jak baklava, kataifi czy samali, po upieczeniu nasącza się je słodkim syropem cukrowym, dzięki czemu na długo pozostaje wilgotne i soczyste. To doskonały dodatek do kawy czy herbaty, zwłaszcza na długie, letnie wieczory. jeżeli chcesz spróbować tego zagranicznego przysmaku, to przedstawiamy przepis z popularnego przewodnika kulinarnego Taste Atlas.
Zobacz też: Ciasto z truskawkami i kruszonką jak u babci. Jest słodkie, wilgotne w środku i chrupiące z wierzchu


Mokre ciasto tureckie. Jakie składniki należy przygotować?
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania revani, to:


szklanka przesianej mąki tortowej,
pół szklanki drobnej kaszy manny,
pół szklanki grubej kaszy manny,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
3 jajka,
200 gramów jogurtu,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
sok z cytryny,
szczypta soli


Składniki na syrop:


1,5 szklanki cukru,
1,5 szklanki wody,
sok z 2-3 pomarańczy,
łyżeczka soku z cytryny.


Revani: przepis. Jak zrobić pyszne tureckie ciasto?


Na początek rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drobną i grubą kaszę mannę oraz proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy.
W osobnym naczyniu oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ucieramy z cukrem na średnich obrotach, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy do tego jogurt, cały czas mieszając (już na niskich obrotach).
Jogurtowo-jajeczną masę łączymy z mieszanką mąki, proszku do pieczenia i kaszy manny. Następnie dodajemy wanilię i sok z cytryny.
W osobnej misce ubijamy białka z odrobiną soli, aż powstanie sztywna piana. Gdy będzie gotowa, ostrożnie przekładamy ją do ciasta.
Blaszkę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do środka ciasto.
Revani pieczemy najpierw przez około 10 minut w temperaturze 250 stopni Celsjusza. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez kolejne 20-30 minut.
Gdy ciasto się piecze, zabieramy się za syrop. W tym celu wsypujemy do rondelka cukier, dodajemy wodę, sok z cytrusów i gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 10 minut aż do roztopienia. Cały czas mieszamy.
Ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, kroimy je na mniejsze porcje i polewamy syropem. Pozostawiamy całość do ostygnięcia, a następnie przykrywamy revani folią i wstawiamy je na noc do lodówki. Następnego dnia będzie gotowe do zjedzenia.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału