Szarlotkę możemy zrobić nie tylko z jabłek. Warto wykorzystać trwający sezon na brzoskwinie i to właśnie z nich przygotować smaczne nadzienie do ciasta. Podpowiadamy, jak to zrobić oraz w jaki sposób przyrządzić owoce, aby nasz wypiek był smaczny i miał idealną strukturę. To prostsze niż mogłoby się wydawać. Wystarczy kilka chwil, by zrobić idealny deser do popołudniowej kawy.
Jak przygotować owoce, aby ciasto wyszło smaczne? O tym musisz pamiętać
Wykorzystując sezonowe owoce, warto przygotować brzoskwiniową szarlotkę. Jednak aby była ona smaczna, musimy odpowiednio przygotować nadzienie. Nie należy więc dodawać do ciasta surowych owoców, a zamiast tego warto wypróbować prosty sposób, który sprawi, iż nie tylko brzoskwinie nie będą puszczały soku, ale i ich smak będzie wyraźniejszy.
Wystarczy, iż pokroimy owoce w kostkę i poddusimy je na małym ogniu. Następnie, kiedy staną się już miękkie, studzimy je i mieszamy z galaretką w proszku. Dzięki temu nadzienie będzie bardziej zwarte, a proszek z galaretki doda owocom słodyczy. Najlepiej użyć do tego smaku brzoskwiniowego, pomarańczowego lub cytrynowego produktu.
Czytaj również: Kruche rogaliki lepsze, niż z cukierni. Z tego przepisu zawsze wychodzą
Jak zrobić brzoskwiniową szarlotkę? Ten przepis jest prosty i szybki
Wiedząc już jak przygotować nadzienie, warto znać proporcje, jakich należy użyć, aby było ono smaczne. Przyda nam się 1,5 kg brzoskwiń oraz 1 galaretka brzoskwiniowa. Oprócz tego do zrobienia naszego ciasta będziemy potrzebowali:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 żółtka,
- 1 kostkę masła,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie deseru zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta. W tym celu do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy do tego żółtka, cukier, posiekane masło oraz cukier waniliowy. Zagniatamy kruche ciasto, dzielimy je na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.
W momencie, gdy nasze ciasto się chłodzi, przygotowujemy nadzienie zgodnie z wcześniejszymi poradami. Następnie blachę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie umieszczamy połowę kruchego ciasta. Na nim umieszczamy brzoskwiniowe nadzienie, a na wierzchu wykładamy drugą część ciasta. Dobrym pomysłem będzie rozwałkowanie jej i pokrojenie na paski, na następnie ułożenie ich w kratkę.
Nasze ciasto pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągamy ciasto, dopiero gdy będzie rumiane. Po ostygnięciu warto dodatkowo udekorować je cukrem pudrem.
Zobacz też:
Taki chłodnik jadłam na wakacjach. Główny składnik zaskakuje, ale smakuje obłędnie
Widzisz taki nalot w słoiku z ogórkami? Sprawdź, czy można je jeść
Zerwij w ogrodzie i zaparz jak herbatę. Opóźnisz procesy starzenia i zadbasz o skórę