To ciasto pokochają miłośnicy borówek. Zniknie z blachy w mgnieniu oka. [BEZ PIECZENIA]

g.pl 1 dzień temu
Dostęp do świeżych owoców latem zachęca nas do tworzenia różnorodnych deserów. W tym artykule przedstawimy wam przepis na ciasto, które stanowi idealne połączenie sera i borówek. "Smerfetka" potrafi rozpieścić podniebienia choćby największych koneserów.
Jednym z piękniejszych scenariuszy, który możemy zrealizować w letnie popołudnie, jest relaks w ogrodzie lub na tarasie z filiżanką kawy w ręku. Perfekcyjnym dopełnieniem tej wizji jest leżący przed nami na stoliku kawałek lekkiego, owocowego ciasta skrojony na talerzyku. Na szczęście nie musimy wkładać wielkiego wysiłku w urzeczywistnienie tego sielankowego obrazka. Zdradzimy wam przepis na szybki deser, który przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też efektem wizualnym.


REKLAMA


Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"


Ciasto na lato. Domownicy pokochają tę niebieską wariację kulinarną
Latem, kiedy wysokie temperatury dają się we znaki, zwykle nie mamy ochoty na ciasta wypełnione ciężkimi masami. Z uwagi na to, iż w tym czasie natura obdarza nas świeżymi owocami, najczęściej sięgamy właśnie po te produkty. Wykorzystując łaskawość roślinności, można przyrządzić lekki, a zarazem jakościowy deser. Kultowym letnim przysmakiem, który nie wymaga włączania piekarnika, jest sernik na zimno. Nasza wariacja jest jednak wzbogacona o kilka dodatków. Z uwagi na kolorystykę, torcik ten potocznie jest nazywany Smerfetką.
Zobacz też: Pięć minut roboty i pyszne domowe lody gotowe. Wystarczą ci trzy składniki [PRZEPIS]
Do przygotowania ciasta inspirowanego kultową bajką z dzieciństwa będziemy potrzebować:


1400 ml gorącej wody
4 galaretki borówkowe
1 kg twarogu sernikowego
500 ml śmietanki 36 proc.
250 g herbatników
pół szklanki cukru pudru


Przyrządzenie tego deseru zajmuje ok. 1,5 godziny, ale do jedzenia nadaje się dopiero na drugi dzień. Uwierzcie mi, na efekt warto poczekać.


Sernik na zimno z jagodami. Przygotowanie Smerfetki jest banalnie proste
Zabierając się do przygotowania Smerfetki, w pierwszej kolejności należy umieszać masę serową. Zadanie to rozpoczynamy od rozrobienia 2 galaretek w 600 ml gorącej wody. W czasie, kiedy owocowa żelatyna stygnie, my zabieramy się do ubijania śmietanki z cukrem pudrem (pamiętaj, żeby produkt mleczny był dobrze schłodzony). Kiedy oba te składniki zostaną dobrze połączone, nadchodzi czas na dołożenie twarogu (miksuj go partiami). Na końcu dodajemy ostudzoną galaretkę. Po przygotowaniu masy można przejść do wyłożenia blaszki papierem do pieczenia, na który należy rozłożyć herbatniki. Na ciasteczka wylewamy połowę mieszanki i wkładamy foremkę do lodówki, gdzie powinna odpoczywać przez pół godziny. W tym czasie możemy zacząć przyrządzać dekoracyjną warstwę ciasta. W 800 ml wrzątku rozmieszaj 2 galaretki borówkowe i odłóż do wystudzenia.
Po upływie 30 minut wyciągnij schłodzone ciasto i nałóż na nie kolejną partię herbatników, a następnie zakryj je resztą serowej kompozycji. Blachę ponownie włóż do lodówki na pół godziny. Kiedy galaretka stężnieje, wylej ją na górę, dodając umyte wcześniej borówki, dla uzyskania ciekawszego efektu wizualnego. Tak przygotowane ciasto przechowaj w lodówce przez całą noc, a następnego dnia ciesz się wyjątkowym smakiem lekkiego deseru.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału