Raffaello idealnie wpisuje się w klimat Pierwszej Komunii Świętej, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je do niedzielnej, popołudniowej kawy. Ciasto z przepisu siostry Anastazji wychodzi lekkie, puszyste. Jego delikatny, kokosowy smak i kremowa konsystencja sprawiają, iż trudno poprzestać na jednym kawałku. Z pewnością zrobi furorę na komunijnym stole.
Składniki na rafaello z przepisu siostry Anastazji
Siostra Anastazja dodaje do kremu na raffaello szklankę ajerkoniaku. Na komunię robimy natomiast ciasto w wersji bez niego i zastępujemy go kilkoma kroplami aromatu migdałowego.
Składniki na ten wypiek podzieliliśmy na trzy części. Musimy upiec biszkopt i przygotować krem. Nie możemy również pominąć dekoracji. Jakich zatem produktów potrzebujemy do zrobienia raffaello?
Składniki na biszkopt:
- 8 jajek;
- 4 łyżki oleju;
- 2 łyżki zimnej wody;
- 1 i 1/3 szklanki cukru;
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej;
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
- 500 ml mleka;
- 300 g miękkiego masła;
- 100 g wiórków kokosowych;
- 100 g migdałów w płatkach;
- 2 budynie śmietankowe bez cukru;
- 4 łyżki cukru;
- kilka kropli aromatu migdałowego.
Dekoracja:
- 100 g wiórków kokosowych;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżka masła.
Przepis siostry Anastazji na rafaello
Żeby zrobić raffaello, na początek przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec miksowania dosypujemy do nich stopniowo cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i nie przestajemy miksować. Potem wlewamy zimną wodę oraz olej. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia - wsypujemy te składniki partiami do masy jajecznej. Całość mieszamy szpatułką - musi powstać gęsta masa bez grudek.
Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Po ostudzeniu należy przekroić go poziomo na dwie części.
W kolejnym kroku przygotowujemy krem. W tym celu odlewamy 1/2 szklanki mleka i mieszamy w nim sproszkowane budynie. Resztę mleka zagotowujemy i w momencie, gdy zacznie wrzeć, dolewamy masę budyniową i całość gotujemy oraz mieszamy przez 2 minuty do momentu zgęstnienia.
Następnie ucieramy masło na puch i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń oraz kilka kropli aromatu migdałowego. Tak przygotowany krem dzielimy na pół. Do jednej części dosypujemy wiórki kokosowe, a do drugiej migdały.
Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy masę kokosową, którą wyrównujemy. Przykrywamy ją drugim blatem i smarujemy go równomiernie kremem migdałowym.
Na wierzch raffaello przygotowujemy też dekorację: na patelni roztapiamy masło, wsypujemy cukier i wiórki kokosowe. Całość podsmażamy na małym ogniu do momentu zarumienienia kokosa. Tak przygotowaną posypkę studzimy i obsypujemy nią wypiek.
Zobacz też:
W PRL-u był hitem każdej imprezy. Dziś nie kupisz w kawiarni, a jest obłędnie smaczny
Połącz kaszę z czekoladą i zrób zdrowy Nesquik na śniadanie. Wystarczą 4 składniki
Ten budyń możesz jeść bez wyrzutów sumienia na diecie. Pomaga zrzucić zbędne kilogramy