To ciasto będzie hitem na komuniach. Przepis na nie podała siostra Anastazja

top.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Trwają ostatnie przygotowania do Pierwszej Komunii Świętej. Tego dnia warto zadbać również o odpowiednie menu. Wśród ciast idealnie pasujących na tę okazję jest raffaello. Swoim wyglądem przypomina anielski puch, a smakiem przywodzi na myśl chrupiące kulki kokosowe, wypełnione aksamitnym kremem śmietankowym. Przedstawiamy najlepszy przepis na ten wypiek, bo od samej siostry Anastazji.

Raffaello idealnie wpisuje się w klimat Pierwszej Komunii Świętej, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je do niedzielnej, popołudniowej kawy. Ciasto z przepisu siostry Anastazji wychodzi lekkie, puszyste. Jego delikatny, kokosowy smak i kremowa konsystencja sprawiają, iż trudno poprzestać na jednym kawałku. Z pewnością zrobi furorę na komunijnym stole.

Składniki na rafaello z przepisu siostry Anastazji

Siostra Anastazja dodaje do kremu na raffaello szklankę ajerkoniaku. Na komunię robimy natomiast ciasto w wersji bez niego i zastępujemy go kilkoma kroplami aromatu migdałowego.

Składniki na ten wypiek podzieliliśmy na trzy części. Musimy upiec biszkopt i przygotować krem. Nie możemy również pominąć dekoracji. Jakich zatem produktów potrzebujemy do zrobienia raffaello?

Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek;
  • 4 łyżki oleju;
  • 2 łyżki zimnej wody;
  • 1 i 1/3 szklanki cukru;
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej;
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka;
  • 300 g miękkiego masła;
  • 100 g wiórków kokosowych;
  • 100 g migdałów w płatkach;
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru;
  • 4 łyżki cukru;
  • kilka kropli aromatu migdałowego.

Dekoracja:

  • 100 g wiórków kokosowych;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka masła.

Przepis siostry Anastazji na rafaello

Żeby zrobić raffaello, na początek przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec miksowania dosypujemy do nich stopniowo cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i nie przestajemy miksować. Potem wlewamy zimną wodę oraz olej. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia - wsypujemy te składniki partiami do masy jajecznej. Całość mieszamy szpatułką - musi powstać gęsta masa bez grudek.

Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Po ostudzeniu należy przekroić go poziomo na dwie części.

W kolejnym kroku przygotowujemy krem. W tym celu odlewamy 1/2 szklanki mleka i mieszamy w nim sproszkowane budynie. Resztę mleka zagotowujemy i w momencie, gdy zacznie wrzeć, dolewamy masę budyniową i całość gotujemy oraz mieszamy przez 2 minuty do momentu zgęstnienia.

Następnie ucieramy masło na puch i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń oraz kilka kropli aromatu migdałowego. Tak przygotowany krem dzielimy na pół. Do jednej części dosypujemy wiórki kokosowe, a do drugiej migdały.

Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy masę kokosową, którą wyrównujemy. Przykrywamy ją drugim blatem i smarujemy go równomiernie kremem migdałowym.

Na wierzch raffaello przygotowujemy też dekorację: na patelni roztapiamy masło, wsypujemy cukier i wiórki kokosowe. Całość podsmażamy na małym ogniu do momentu zarumienienia kokosa. Tak przygotowaną posypkę studzimy i obsypujemy nią wypiek.

Zobacz też:

W PRL-u był hitem każdej imprezy. Dziś nie kupisz w kawiarni, a jest obłędnie smaczny

​Połącz kaszę z czekoladą i zrób zdrowy Nesquik na śniadanie. Wystarczą 4 składniki

Ten budyń możesz jeść bez wyrzutów sumienia na diecie. Pomaga zrzucić zbędne kilogramy

Idź do oryginalnego materiału