To błąd podczas grillowania kiełbasy. Kucharz wyjaśnia, jak powinno się to robić

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kiełbasa (pexels)


Kiełbasa musi zawsze wylądować na grillowym ruszcie. Bez niej, zdaniem wielu osób, nie ma choćby co myśleć o udanej imprezie w ogrodzie. Niemalże każdy nacina kiełbasę przed podgrzaniem. Okazuje się, iż to… błąd. Pewien kucharz wyjaśnił, w jaki sposób powinniśmy przygotowywać mięso na grilla.

Grillowanie kojarzy się z latem i ciepłymi wieczorami. Na ruszcie pieczą się karkówki, boczek, ale najważniejsza jest on. Kiełbasa musi być nacięta – tak się przynajmniej nam zawsze wydawało. Wtedy idealnie się dopiecze i smakuje nieziemsko, prawda? No właśnie, nie do końca tak jest. Kucharz wytłumaczył, dlaczego to jest ogromny błąd.

Kiełbasa na grilla. Całe życie robiliśmy to źle

Co jest nie tak z tym sposobem przygotowywania mięsa? Zdaniem kucharza z kanału Home Food Kryger – bardzo wiele. Najbardziej istotny jest fakt, iż taka kiełbaska przestaje być smaczna. Wiele osób może to zdziwić, ale faktycznie nacinanie sprawia, iż traci ona największe walory smakowe. Ponadto tłuszcz wypłynie z wyrobu, co sprawi, iż w ostatecznym rozrachunku mięso będzie suche.

Jak więc przygotować idealną kiełbasę? Ekspert podzielił się tą tajemną wiedzą i pokazał cały proces na filmiku. Jego wskazówki na pewno przydadzą nam się przy kolejnym grillu. Warto z nich skorzystać.

Kiełbasa (pexels)

Jak zrobić dobrą kiełbasę na grilla?

Wystarczy wykonać najprostszą rzecz – rozgrzać ruszt i położyć na nim doprawioną według uznania kiełbasę. Ta, którą przygotował kucharz na relacji na żywo wyglądała wspaniale i była idealnie wypieczona. Teraz pozostaje pytanie: jak długo trzeba grillować? Odpowiedź „to zależy” będzie idealna. Ważnych jest kilka czynników, między innymi:

  • grubość,
  • stopień rozgrzania grilla.

Najczęściej jednak mówi się o 10-15 minutach na średnim ogniu. Wtedy kiełbasa wyjdzie perfekcyjna. jeżeli jednak chcemy przez cały czas ją nacinać, musimy mieć na uwadze, iż możemy się najzwyczajniej w świecie poparzyć. Tłuszcz się bardzo gwałtownie rozgrzewa i często pryska. Zdarza się to choćby wtedy, gdy po prostu kroimy kiełbasę. Aby tego uniknąć, musimy bardzo uważać.

Idź do oryginalnego materiału