Tłusty Czwartek już jutro. Wszystko co musisz wiedzieć o pączkach! (WIDEO)

dziendobrybialystok.pl 1 miesiąc temu

Zostało nam już tylko kilka dni karnawału. Za tydzień rozpoczyna się Wielki Post, który w tym roku będą obchodzili w tym samym czasie wierni dwóch obrządków: katolickiego i prawosławnego. Zapowiada się więc wielkie świętowanie Tłustego Czwartku czyli gigantyczne pączkobranie i jedzenie tych przepysznych choć kalorycznych przysmaków. Zgodnie z tradycją w Tłusty Czwartek trzeba zjeść chociaż jednego pączka, aby przez cały rok towarzyszyły nam szczęście. Co więcej - zjedzenie pączka (można sięgnąc też o faworka, ciastko lub inny słodki przysmak) w miłym towarzystwie poprawia nastrój podwójnie. No i podobno słodkości w tłusty czwartek nie odkładają się nam na tłuszczyk na boczkach. Podobne przekonanie ma większość Polaków. Polski pączek? Ależ tak! Pączki jaki znamy różnią się znacząco od innych podobnych ciastek, które znane są w zachodniej Europie i Ameryce jako donuty. Prawdziwy tradycyjny polski pączek jest puszystą kulą wielkości co najmniej dłoni. Musi być zrobiony z drożdżowego ciasta z nadzieniem owocowymi konfiturami lub dziką różą. Powinien mieć posypkę z cukru-pudru lub chociażby lukier na wierzchu. Donuty to bardziej obwarzanki z różnymi lukrami i bez nadzienia. Nie są też tak puszyste jak polskie pączki i najczęściej nie są też tak słodkie. Czy pączki są zdrowe? Zdaniem lekarzy nie bardzo. Są z pewnością bardzo kaloryczne, bogate w cukier i rafinowane węglowodany oraz nie dostarczają prawie żadnej wartości odżywczej. A wszystko to dlatego, iż ​​są bogate w tłuszcze trans, które mogą zwiększać poziom „złego” cholesterolu i zmniejszać poziom „dobrego” cholesterolu. Rzecz jednak w tym, iż - jak każda rzecz - jedzone z umiarem nie

Idź do oryginalnego materiału