Tłusty czwartek 2023. Kiedy świętujemy, skąd pochodzi tradycja i dlaczego zajadamy pączki?

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Małgorzata Genca/archiwum PolskaPress


Tłusty czwartek to wielkie święto łasuchów. Tradycyjnie tego dnia jemy słodkościami bez ograniczeń. To najbardziej charakterystyczny i wyczekiwany moment karnawału. Ostatni czwartek przed Środą Popielcową w Polsce to czas, w którym rządzą pączki, faworki, donuty, oponki i róże karnawałowe. Sprawdź, kiedy wypada tłusty czwartek 2023 i skąd się wzięła ta tradycja.

Kiedy przypada tłusty czwartek?

Tłusty czwartek jest świętem ruchomym. Jego data uzależniona jest od świąt wielkanocnych. Najczęściej tłusty czwartek wypada między 29 stycznia a 4 marca. W 2023 roku będzie świętowany 16 lutego. Warto wiedzieć, iż np.: we Francji i w Nowym Orleanie w Stanach Zjednoczonych obchodzi się Mardi Gras (tłusty wtorek), który charakteryzuje się hucznymi zabawami i paradami dzień przed rozpoczęciem Wielkiego Postu.

Tłusty czwartek – pochodzenie święta

Tradycja świętowania tłustym jedzeniem ostatniego dnia przed Wielkim Postem została zaczerpnięta od pogan. W czasach przedchrześcijańskich w ten sposób żegnano zimę i przygotowywano się na nadejście wiosny. Na wystawnych ucztach serwowano pieczone mięsa, chleb i wino. Wtedy też spotkano przekąskę będącą pierwszymi pączkami, czyli rodzaj wytrawnego ciasta chlebowego nadziewanego mięsem, skwarkami lub słoniną. W Polsce natomiast wytrawne pączki służyły jako zakąska do wódki.

Od kiedy świętujemy tłusty czwartek ze słodkimi pączkami?

Zwyczaj spożywania słodkich pączków był praktykowany na dworach od około XVI wieku. Natomiast od XVII zaczęto inspirować się kuchnią francuską i przyrządzać lżejsze i apetyczniejsze w wyglądzie ciasto drożdżowe. W anonimowej publikacji „Moda bardzo dobra smażenia różnych konfetów i innych słodkości”, spisanej w 1686 roku, pojawiają się słodkie pączki z nadzieniem.

Ksiądz Jędrzej Kitowicz, dokumentujący zachowania znane za czasów króla Augusta III, w "Opisie obyczajów" pisał:

"[…]staroświecki pączek mógł podsinić oko, a dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, iż ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje, jak gąbka do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska”.

Pączek z orzechem na szczęście

W środku pączki na tłusty czwartek miały umieszczony orzech, który miał symbolizować szczęście i wróżyć pomyślność dla osoby go znajdującej. Warto pamiętać, iż sam post miał też sens nie tylko religijny. Dla wielu osób był to czas przygotowania się na wiosnę. Czas lutego i marca był okresem przejściowym. Kończyły się zimowe zapasy jedzenia, a nie było jeszcze nowalijek. W tym czasie zgodnie z cyklem pór roku ograniczenie pokarmów było uzasadnione.

Zobacz także: Co zrobić, żeby spalić kalorie z jednego pączka? Poznaj nietypowe sposoby – wystarczy godzina sprzątania lub trzy godziny śpiewania

Pomysły na tłusty czwartek

Poza pączkami, które tradycyjnie nadziewa się konfiturą różaną lub powidłami śliwkowymi można spotkać w cukierniach pączki z:

  • marmoladą,
  • wiśniami,
  • malinami,
  • czekoladą,
  • serkiem,
  • bitą śmietaną.

Na wierzchu obowiązkowo powinien znaleźć się lukier, ale są też wersje z obsypania cukrem pudrem lub polania czekoladą. Wielu smakoszy mają też faworki, które określane są również chrustami lub chruścikami. W czasie karnawału popularne są też rozetki, orzeszki nadziewane kremem oraz róże karnawałowe. Coraz popularniejsze stają się też pączki z piekarnika, które mają mniej kalorii. Warto pamiętać, iż jeden pączek to około 290 kalorii.

Źródło:
1. Krótka historia polskich deserów culture.pl
2. Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Zobacz także: https://stronakuchni.pl/tofurnik-na-walentynki-przepis-na-weganski-deser-smakuje-tak-dobrze-jak-tradycyjny-sernik/ar/c17-17265371

Tłusty czwartek 2023. Kiedy obchodzimy, skąd pochodzi tradyc...

+9 Zobacz galerię

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału