"Test lodówki" to szkodliwy mit. Taka oliwa może rujnować zdrowie
Zdjęcie: Ekspert obala mity związane z oliwą z oliwek
Czy oliwa niefiltrowana naprawdę jest zdrowsza od filtrowanej? Czy tzw. "test lodówki" pozwala rozpoznać podróbkę, a przechowywanie oliwy w chłodzie rzeczywiście przedłuża jej świeżość? Wokół oliwy z oliwek przez lata narosło wiele mitów, które wciąż powielane są w internecie. Tymczasem oliwa, choć naturalna i prosta w składzie, to produkt złożony – jej jakość, smak i adekwatności zdrowotne zależą od wielu czynników. O tym, co warto wiedzieć, by nie dać się nabrać na marketingowe chwyty, opowiedział nam Krystian Gola – pasjonat oliwy i właściciel sklepu Oliwy Południa, który od lat testuje, selekcjonuje i sprowadza do Polski oliwy najwyższej jakości.