Przygotowując placki ziemniaczane, chcemy, by były one idealnie chrupiące i by nie wchłaniały tłuszczu. Okazuje się, iż możemy w łatwy sposób osiągnąć taki efekt. Wystarczy, iż do placków dodamy 1 łyżkę pewnego produktu. Dzięki temu będą miały idealną konsystencję i wyjdą smaczne, jak nigdy wcześniej.
Co dodać do placków ziemniaczanych, aby były chrupiące i nietłuste? Wystarczy 1 łyżka tego produktu
Chcąc zrobić idealne placki ziemniaczane, warto dodać do masy jeden składnik. Dzięki temu prostemu trikowi będą one nie tylko bardziej chrupiące, ale i nie nasiąkną tak tłuszczem. Wystarczy, iż dodamy do nich 1 łyżkę octu. Wtedy, to gdy zmieszamy go z masą ziemniaczaną, poprawi on jakość placków, równocześnie nie zmieniając ich smaku.
Wynika to z tego, iż podczas smażenia ocet gwałtownie odparowuje i tworzy na powierzchni ciasta cienką warstwę ochronną. Sprawia to, iż gorący tłuszcz nie wnika w głąb placków, dzięki czemu tak nie nasiąkają nim. W rezultacie są lżejsze oraz bardziej chrupiące. Wystarczy więc 1 łyżka na 1 kilogram ziemniaków, aby cieszyć się idealnymi plackami ziemniaczanymi.
Jak zrobić placki ziemniaczane z octem? Ten przepis jest prosty i niezawodny
Przygotowanie smacznych placków ziemniaczanych z dodatkiem octu nie jest skomplikowane. Dzięki temu przepisowi stworzymy pyszny obiad dla całej rodziny. Do zrobienia ich nie potrzebujemy wielu składników. Oto co będzie niezbędne:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- 1 łyżka octu,
- 40 g mąki pszennej,
- 1 cebula,
- sól,
- olej rzepakowy.
Czytaj również: Taką zupę dyniową robi Ewa Wachowicz. Spróbuj, a będziesz jeść całą jesień
Pierwszym krokiem jest obranie ziemniaków oraz cebuli, a następnie starcie ich na drobnych oczkach tarki. Następnie przekładamy je na sito lub gazę i dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu. Dzięki tej czynności placki będą miały bardziej zwartą strukturę i staną się chrupiące.
Odciśniętą masę przekładamy do miski, a następnie dodajemy do niej jajko, 1 łyżkę octu oraz mąkę pszenną. Masę doprawiamy szczyptą soli i wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gęstą i jednolitą konsystencję.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy masę łyżką tak, by formować niewielkie płaskie placki. Smażymy je na średnim ogniu z obu stron, aż będą miały złocisty kolor. Pamiętajmy, by podczas smażenia placków, nie dociskać ich. Dzięki temu zachowają swoją chrupiącą konsystencję na zewnątrz, ale w środku pozostaną przyjemnie miękkie.
Zobacz też:
Te grzyby są doskonałym źródłem białka. Moja teściowa podaje je w obłędnym sosie
Kiszona kapusta będzie gotowa już po kilku dniach. Ten sposób zdradziła mi babcia
Mało kto wie, jak dobrze działa na odporność. Dodawaj do kawy i owsianki