Teraz króluje w niemal każdym domu. Czy jej częste jedzenie na pewno jest zdrowe?

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ogórki to nawet w 96 proc. woda - Pyszności; foto: Canva


Pyszna, soczysta, odpowiednio doprawiona i schłodzona mizeria to klucz do udanego obiadu. Lipiec i sierpień oznacza apogeum jej popularności; w polskich domach pojawia się (i gwałtownie znika) choćby codziennie. Ale czy mizeria jest zdrowa? A może to jedynie smak i nic więcej? Odpowiadamy.

Surówki i sałatki nigdy nie smakują lepiej, niż wtedy, gdy za oknem trzydzieści stopni w cieniu. Nic więc dziwnego, iż latem sięgamy po nie częściej i chętniej niż w pozostałe pory roku. Aktualnie w kuchniach wielu z nas niepodzielnie króluje mizeria. Ta popularna surówka z zielonych ogórków i śmietany to strzał w dziesiątkę podczas upałów. Ale czy zyskujemy na niej coś więcej, niż tylko uciechę kubków smakowych?

Czy mizeria jest zdrowa?

Jak to często w świecie kulinariów bywa, diabeł tkwi w szczegółach. Ta zasada nie ominęła mizerii. Eksperci są tu bezwzględnie stanowczy: wartość odżywcza mizerii zmienia się w zależności od składników, których do jej przygotowania użyjemy. Ale po kolei.

Ogórki to choćby w 96 proc. woda – Pyszności; foto: Canva

To jasne, iż najbardziej wartościowym elementem mizerii są ogórki. A jednak spośród wszystkich warzyw zawierają one największą zawartość wody — choćby 96 proc. Czy w takim razie czerpiemy z nich coś więcej niż uzupełnienie płynów? Oczywiście! W ogórkach nie brakuje witamin — C i B, a także minerałów — wapnia, magnezu, potasu, żelaza i fosforu.

Jeśli o ogórki chodzi, na wyróżnienie zasługują też ich właściwości detoksykujące. Spożywana regularnie mizeria działa moczopędnie (a wraz z nadmiarem wody pozbywamy się toksyn) i odkwaszająco. Popularne zielone warzywa wykazuje również działanie przeciwbólowe i pobudzające perystaltykę jelit, a dodatkowo są naturalnymi antyoksydantami, dzięki którym hamujemy procesy starzenia skóry. Mizeria to też wsparcie dla pracy mózgu i regulacja poziomu ciśnienia krwi i cholesterolu.

Dodatki do mizerii

Ogórki to warzywa niskokaloryczne (14 kcal/100 g), ale niektóre dodatki do mizerii mogą sprawić, iż wcale nie będzie ona dobrym uzupełnieniem diety odchudzającej. Przypomnijmy, iż najpopularniejszym składnikiem mizerii — obok ogórków — jest śmietana, która zawiera tłuszcze nasycone. Kaloryczność takiej surówki również diametralnie się zmienia.

Z tego też powodu dużo osób zastępuje śmietanę innymi produktami. Niektórzy używają w tym celu jogurtu naturalnego, który sprawia, iż surówka ta staje się mniej kaloryczna, a jednocześnie zachowuje swoją typową zawartość witaminy A i wapnia. Z tymi wartościami odżywczymi musimy się natomiast pożegnać, jeżeli stawiamy na mizerię z octem. Ta wersja jest za to najmniej kaloryczna — o ile nie dodamy do niej zbyt dużej ilości cukru.

Czy mizeria jest zdrowa? To zależy od dodatków! – Pyszności; foto: Canva

Czy mizeria jest zdrowa? Jak najbardziej! Nie powinniśmy jednak zawierzać temu, iż samodzielnie uzupełni ona dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Podczas jej przygotowania warto też ograniczać dodatki o wątpliwej reputacji. A jeżeli jesteś ciekaw, czego jeszcze można użyć do zastąpienia śmietany w mizerii, to koniecznie zerknij jeszcze do tego naszego artykułu.

Idź do oryginalnego materiału