fot. screen Youtube / @sovetydlyadomaTłusty osad gromadzący się na meblach w kuchni to problem, który z czasem przybiera na sile. Kurz i opary z gotowania to zabójcza mieszanka dla szafek. Osiadający na nich lepki film jest nieugięty w usuwaniu, a zwykła szmatka nasączona wodą może sobie z nim nie poradzić. Czy to znaczy, iż pora chwycić za mocną chemię? Absolutnie nie. Domowy sposób w zupełności wystarczy. Wydasz grosze, a twoje meble będą jak nowe w kilka minut.
Jak myć meble kuchenne?
Szafki w kuchni warto czyścić na bieżąco – wszystko zależy od tego, jak często gotujemy i w jakim stopniu zanieczyszczenia pokrywają powierzchnie. Eksperci tłumaczą, iż co 1-2 tygodnie powinniśmy gruntowne myć umeblowanie kuchenne. Jednak od chemicznych detergentów lepiej trzymać się z daleka. Osoby, które regularnie korzystały z tego typu środków, już żałują.
Pozbawiona połysku powierzchnia i odbarwione fronty naprawdę trudno uratować. Najbezpieczniejsza do mycia jest gąbka albo miękka szmatka z mikrofibry. Nie należy jej zbyt mocno moczyć w wodzie. Powinna być tylko lekko wilgotna. Przed zastosowaniem danego preparatu (nawet domowego, który wydaje się godny zaufania) warto zrobić test na skrawku powierzchni.
Domowy odtłuszczacz do szafek kuchennych – jak zrobić?
Niezbędne produkty:
płyn do mycia naczyń,
soda oczyszczona,
olejek eteryczny pomarańczowy.
Połącz ze sobą obydwa składniki w równej proporcji (1:1), a potem dodaj 20 kropli olejku pomarańczowego. Obecny w nim D-limonen zdziesiątkuje problematyczne tłuste osady z każdego zakątka kuchni. Porcję gotowego środka zaaplikuj na lekko wilgotną szmatkę. Resztki detergentu zmyj i wytrzyj szafki do sucha.
Zobacz także: Przetrzyj terakotę tym płynem. Trik sprzątaczek robi wrażenie!
















