Ten składnik podkreśli smak wątróbki z patelni. Każdy poprosi cię o przepis

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Smażona wątróbka na patelni - Pyszności - Fot. Adobe Stock


Jest takie danie, które jedni kochają, a inni nienawidzą. A ty, do której grupy się zaliczasz? jeżeli wątróbka jest twoim ulubionym przysmakiem, to wiedz, iż można ją przyrządzić na wiele sposobów. Najpopularniejsza jest wątróbka z patelni. Gdy chcesz wydobyć z niej wszystko, co najlepsze, warto postawić na nietypowe dodatki. Będziesz zachwycony!

Dlaczego smażona wątróbka to danie, które dzieli Polaków? Powodów takiego stanu rzeczy jest przynajmniej kilka. Z pewnością, największe znaczenie ma smak wątróbki, który nie każdemu odpowiada. Niektórzy uważają, iż jest zbyt tłusta i ciężkostrawna, inni natomiast cenią jej walory zdrowotne i intensywny aromat. Wątróbka jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Niestety porcja tego specjału to także duża dawka cholesterolu. Może być więc ona trudna do strawienia dla niektórych osób. W związku z tym niektórzy nie jedzą wątróbki, ze względów zdrowotnych.

Sprawdź: Idealnie soczysta smażona wątróbka. Dodaj ten składnik pod koniec smażenia

Wątróbka – adekwatności i wartości odżywcze

Pomimo tego, iż spożywanie wątróbki może być ciężkostrawne dla organizmu, to warto podkreślić, iż wątróbka zawiera w sobie wiele ważnych witamin i minerałów. Gdy weźmiesz pod uwagę właściwości i wartości odżywcze wątróbki, to wiedz, iż jest ona źródłem witamin z grupy B, takich jak witamina B12, witamina B6 i kwas foliowy. Te witaminy są niezbędne dla zdrowia układu nerwowego, krwi oraz biorą udział w procesach metabolicznych organizmu.

Smażona wątróbka na patelni – Pyszności – Fot. Adobe Stock

Wątróbka to również bogate źródło żelaza, co jest szczególnie ważne dla kobiet w wieku rozrodczym i osób z niedoborem żelaza. Wątróbka to także bogate źródło białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek w organizmie. Niezwykle ważna jest również obecność witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu, skóry i układu odpornościowego. Wątróbka jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na zdrowie serca i układu krążenia.

Jakie dodatki do wątróbki?

Niektórzy ludzie nie zamierzają nigdy jeść wątróbki, ale istnieje też spora grupa jej miłośników. Szczególnie popularna jest wątróbka drobiowa, która jest stosunkowo niedroga i łatwa w przygotowaniu. Aby przygotować wątróbkę z patelni, warto dodać do niej cebulę, która po podduszeniu nabiera słodkiego smaku. Można też wzbogacić smak dania, dodając do niego pokrojone w kostkę jabłko.

Wątróbkę zwykle doprawia się solą i pieprzem, ale można też użyć aromatycznych ziół. Doskonale sprawdza się oregano, choć dla niektórych smak może być zbyt intensywny, wtedy można użyć majeranku. Jednak to właśnie oregano to najlepszy dodatek do smażonej wątróbki. Podkreśli jej smak, jak żadna inna przyprawa. jeżeli nie wierzysz, to dodaj ten składnik podczas przygotowania swojego obiadu.

Przeczytaj: Genialna, szlachetna wątróbka po gruzińsku nie ma sobie równych. Sekretem są niezwykłe dodatki

Smażona wątróbka z cebulą, jabłkiem i oregano – przepis

Przepis na smażoną wątróbkę w takim wydaniu jest tani i prosty. Użyte składniki pozwolą wydobyć z niej wszystko, co najlepsze. Możesz być pewny tego, iż twoi domownicy będą zachwyceni, gdy wątróbka pojawi się na ich talerzach.

Składniki:

  • 2 łyżki mąki
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 2 słodkie jabłka
  • łyżeczka oregano
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz.

Oregano – Pyszności; Foto pixabay.com

Sposób przygotowania:

  1. Aromatyczna wątróbka wymaga odpowiedniego podejścia. Rozpocznij od oczyszczenia wątróbki z błon, opłukania jej i osuszenia ręcznikiem papierowym.
  2. Obtocz wątróbkę w mące i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
  3. Gdy wątróbka odrobinę się podsuszy, to dodaj 2-3 łyżki oleju i podsmaż z każdej strony.
  4. Obierz cebulę, przekrój ją na pół i pokrój w piórka. Następnie dodaj ją do wątróbki i smaż całość na średnim ogniu, do momentu aż cebula się zarumieni.
  5. W następnej kolejności dodaj cząstki jabłka, oprósz całość pieprzem i oregano.
  6. Podsmażaj jabłka przez chwilę, następnie przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez około 10 minut.
  7. Dopraw wątróbkę solą przed podaniem. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału