Ten sernik zrobisz na oleju. Jest prosty w przygotowaniu i obłędnie puszysty

top.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już teraz warto pomyśleć o potrawach, ale też o wypiekach i deserach na ten wyjątkowy czas. Na świątecznym stole nie może zabraknąć...sernika. Tym razem przedstawiamy przepis na to ciasto z nutą cytryny, które wychodzi obłędnie puszyste.

Chcesz zaskoczyć gości oryginalnym wypiekiem w te święta? Zamiast tradycyjnego sernika z rodzynkami, zrób serowo-cytrynowe ciasto, które pięknie zaprezentuje się na stole świątecznym, a swoim zapachem wypełni cały dom. Z tego przepisu wypiek nie opadnie, będzie puszysty niczym obłoczek.

Składniki na sernik cytrynowy na oleju

Podstawą udanego sernika cytrynowego jest dobry olej np. Olej Polski. Dzięki temu składnikowi wypiek wyjdzie smaczny, miękki i na długo pozostanie świeży. Zapobiegniemy również wyschnięciu ciasta.

Do tego wypieku dodajemy także ekstrakt cytrynowy po to, aby uzyskać orzeźwiający posmak. Cytrynowa nuta równoważy jego słodycz.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia sernika cytrynowego? Oto lista:

  • 1 kg twarogu sernikowego;
  • 7 jajek;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 80 g budyniu cytrynowego;
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego.

Przepis na sernik cytrynowe na oleju

Żeby zrobić sernik cytrynowy, na początek musimy oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Z kolei żółtka miksujemy razem z twarogiem sernikowym i cukrem.

W kolejnym kroku do miski z masą serową wlewamy ekstrakt cytrynowy i olej, a także wsypujemy budyń. Następnie do tych składników dodajemy też mleko.

Potem do masy serowej dodajemy ubite wcześniej białka. Musimy delikatnie wmieszać je dzięki łyżki albo szpatułki. W ten sposób zachowamy puszystość wypieku.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy o średnicy 23 cm, którą uprzednio wyściełamy papierem do pieczenia. Sernik cytrynowy pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Na koniec studzimy wypiek i wkładamy go do lodówki przynajmniej na 4 godziny. Dekorujemy ciasto według własnego uznania - możemy oprószyć je cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową albo lukrem.

Na święta Bożego Narodzenia polecamy jednak ozdobienie sernika cytrynowego orzechami, żurawiną, laskami cynamonu i anyżem. Będzie prezentował się wspaniale, jeżeli udekorujemy go mandarynkami i startą skórką pomarańczy.

Zobacz też:

Zamiast śledzi w śmietanie, zrób na święta taką rybę. Goście będą prosić o dokładkę

Tak zaoszczędzisz na świętach. Sprawdzone sposoby, by w grudniu nie wydać fortuny

Nie lubisz kompotu z suszu? Zamiast niego, przygotuj na Wigilię ten pyszny napój

Idź do oryginalnego materiału