Ten przysmak usuwa nadmiar cholesterolu, wzmacnia serce i odchudza. Zrobisz go w domu!

5mindlazdrowia.pl 1 rok temu

Jeśli twoje problemy ze zdrowiem wynikają z nadmiernej masy ciała w łatwy sposób można to zmienić. Obawiasz się, iż odchudzanie będzie wiązało się z wieloma wyrzeczeniami i ogromnym trudem? Nie wiesz jak zacząć? Możemy Ci w tym pomóc!

Odchudzanie często kojarzy się z byciem na diecie, uczuciem głodu, ciężkimi treningami i wieloma wyrzeczeniami. Ale czy naprawdę tak to musi wyglądać?

Oczywiście, iż nie. W czasie tego procesu możesz wciąż smacznie jeść, korzystać z życia i niczego nie musisz sobie odmawiać. Wystarczy skupić się na tym, aby to co ląduje na Twoim talerzu było dobrej jakości. W taki sposób zadbasz o swoją sylwetkę ale również o zdrowie.

źródło: canva

Produkty, które pomogą Ci zrzucić zbędne kilogramy i odzyskać zdrowie to: orzechy, nasiona, warzywa, owoce, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Jeżeli będziesz spożywać je regularnie bądź w zamian za przetworzone produkty spożywcze, zmianę zauważysz błyskawicznie.

Dlaczego te produkty są tak istotne w diecie?

Badania wykazały, iż obecność kwasów omega-3 w diecie dosłownie wypłukuje cholesterol z tętnic. A co za tym idzie, zmniejsza ryzyko miażdżycy, chorób serca czy udaru. Produktami szczególnie bogatymi w te składniki są orzechy. Ponadto zawierają one również witaminę E, magnez, żelazo, cynk, potas i fosfor.

Dzięki temu organizm chroniony jest przed wolnymi rodnikami, co opóźnia proces starzenia i zapobiega rozwojowi nowotworów. Gdy połączysz orzechy z zielonymi warzywami stworzysz prawdziwą bombę witaminową, która zadziała lepiej niż nie jeden lek czy suplement.

Najlepszym sposobem na wprowadzenie do menu tego połączenia jest pesto!

Pesto to pasta, której głównym składnikiem jest bazylia. Oprócz tego w jej skład wchodzi oliwa, orzechy i parmezan. Można smarować nim kanapki lub podawać jako dodatek do potraw.

Składniki:

– bazylia – 60 gramów listków
– garść orzeszków piniowych – 50 g
– kawałek sera parmezan – 50 g
– 1/3 szklanki oliwy extra virgin (z pierwszego tłoczenia) – około 75 ml
– 2 małe ząbki czosnku – do 8 g
– przyprawy: niecałe pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Pesto można przygotować w tradycyjny sposób dzięki moździerza lub bardziej nowocześnie blendera. Listki bazylii myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Orzeszki piniowe podprażamy delikatnie na suchej patelni. Ser tarkujemy na tarce, a czosnek najlepiej pokroić na mniejsza części. Wszystkie składniki oprócz przypraw umieszczamy w moździerzu i ucieramy do momentu uzyskania jednolitej gładkiej pasty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Idź do oryginalnego materiału