Tzatziki to bardzo popularna przystawka pochodząca z kuchni greckiej. To sos przygotowywany na bazie gęstego jogurtu, świeżych ogórków, oliwy i czosnku. Wydaje się on banalny, jednakże jego sukces właśnie tkwi w prostocie.
Tzatziki – przepis prosto z Krety
Po wycieczce do Grecji absolutnie zakochałam się w tamtejszej kuchni. Przysmakiem, który szczególnie skradł moje serce, są tzatziki. Gdy jadłam je w Polsce, nie widziałam w nich nic specjalnego. Okazuje się, że Grecy robią dip zupełnie inaczej, przez co ich smak jest wyjątkowy. Różni się nie tylko smak, ale także sposób przygotowania przystawki.
Tzatziki są wyjątkowo świeże, aksamitne, wprost idealne na ostatnie dni lata, aby przypomnieć sobie wakacje i ciepłe dni. Koniecznie musisz wypróbować je właśnie z tej receptury, która pochodzi prosto z Krety.
Składniki:
- 4 ogórki gruntowe
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- pęczek koperku
- sól, pieprz.
Ogórki umyj i obierz. Przekrój je na pół, a następnie wydrąż z nich nasiona. Tak przygotowane ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zasyp je szczyptą soli i pozostaw na około 5 minut. Przez ten czas warzywo powinno puścić wodę. Odsącz ją, a ogórki wyciśnij przy użyciu gazy lub sitka.
Pęczek koperku posiekaj na drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Do ogórków dodaj jogurt, czosnek, koperek, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj. Wierzch gotowych tzatzików skrop odrobiną oliwy z oliwek.
Czytaj także: Próbowałeś już naleśników po grecku? Moja rodzinna nie chce żadnych innych
Z czym podawać tzatziki?
Tzatziki najlepiej podawać właśnie jako przystawkę ze świeżym chrupiącym chlebem, bagietką czy chlebkami pita. Sos świetnie pasuje także do mięsnych dań głównych. Jego delikatny smak dopełni grillowane mięsa, ryby, a choćby warzywa.
Zobacz też:
Jak kupić najlepszą dynię? Tę odmianę wybierz na zupę
Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci
Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę