Mamoncillo jest egzotycznym owocem, który naturalnie występuje na Karaibach, w Ameryce Południowej czy Środkowej. Często uprawiany jest także w Indiach i na Florydzie. W Europie Środkowej nie jest popularnym przysmakiem, mimo swoich unikalnych walorów smakowych oraz cennych adekwatności zdrowotnych.
Z roku na rok coraz częściej gości jednak na sklepowych półkach w warzywniakach, więc warto o nim wspomnieć. Nie wahaj się kupić go, jeżeli tylko masz okazję, ponieważ mamoncillo to prawdziwy skarb z cenną dawką witamin dla twojego organizmu.
Może cię zainteresować: Babcia zawsze miała go w spiżarni. Leczy przeziębienie i przyspiesza odchudzanie
Mamoncillo - co to za owoc? "Hiszpańska limonka" jest warta uwagi
Momoncillo to owoc znany również jako mamon, genip czy limoncillo. Niektórzy żartobliwie nazywają go "hiszpańską limonką", co wcale nie jest dziwne, biorąc pod uwagę jego wygląd.
Już na pierwszy rzut oka jest bowiem łudząco podobne do popularnego cytrusa, choć jest znacznie mniejsze, bo ma około 2-4 centymetry wielkości. Rośnie w kiściach.
Czytaj również: Widzisz tęczowy kożuch na herbacie? To istotny znak, ale ludzie tego nie wiedzą
Jak smakuje mamoncillo i jak je jeść? Możliwości jest co najmniej kilka
Jeśli chodzi o to, jak jeść mamoncillo, to owoc ten świetnie smakuje zarówno na surowo jako przekąska, jak i w formie płynnej np. soku/ koktajlu. Można go także używać jako dodatek do owocowych sałatek czy dżemów. Pasuje także do sorbetów.
Ma galaretowaty miąższ w pomarańczowym kolorze. Jeżeli chodzi o smak, mamoncillo bardziej niż limonkę przypomina jednak liczi. Jest umiarkowanie słodkie, z subtelną nutą goryczy i kwaskowatości.
Jakie są adekwatności mamoncillo? Wspiera odporność, serce i poprawia nastrój
Mało kto wie, jakie prozdrowotne adekwatności mamoncillo ma do zaoferowania, a to prawdziwy skarb wśród owoców. W okresie jesienno-zimowym warto po niego sięgać regularne, ponieważ wzmacnia odporność i może wspomóc organizm w zwalczaniu przeziębienia.
Zawiera witaminę C, A, żelazo, błonnik, fosfor czy wapń, a także sporo przeciwutleniaczy, fenole, kwas p-kumarowy czy resweratol. Dzięki temu pozytywnie wpływa na serce, układ pokarmowy (m.in. przynosi ulgę przy problemach żołądkowych czy zaparciach). Owoc zapobiega niedokrwistości, obniża także ciśnienie krwi, poprawia nastrój i jakość snu (zawiera tryptofan).
Zobacz też:
Prawie nikt nie wie o tej funkcji pralki. Sprzedawcy nie chcą, żebyś ją znał
Jedz 2 łyżeczki tej przyprawy codziennie rano. Tłuszcz z boczków gwałtownie się wypali
Większość Polaków kocha płatki owsiane. Dietetyk wyjaśnia, które są najlepsze