Okres jesienno-zimowy to czas, w którym organizm jeszcze bardziej potrzebuje witamin i minerałów. Warto więc zadbać o to, aby w diecie zaraz obok warzyw, znalazła się spora dawka owoców. Wszystkim dobrze znane są jabłka, gruszki czy banany, ale mało kto regularnie sięga chociażby po niedoceniane mirabelki. Ten zapomniany owoc to istna bomba witaminowa i szereg korzyści dla zdrowia. Warto się z nim przeprosić i włączyć do swojej codziennej diety.
Mirabelka — zapomniany i niedoceniony owoc
Mirabelki kojarzą się wielu osobom jedynie jako żółte owoce, które w ogromnych ilościach leżą niezbierane pod drzewami. A szkoda, ponieważ te małe i niezwykle słodkie owoce obfitują w wyjątkowe składniki odżywcze, dla których powinien po nie sięgać niemal każdy.
Drzewa z pięknymi mirabelkami zwykle można teraz spotkać rosnące na dziko, choć jeszcze do niedawna były jedną z najbardziej pożądanych odmian śliwy domowej w przydomowych sadach. Na szczęście od jakiegoś czasu te słodkie owoce ponownie wzbudzają zainteresowanie i mirabelki pojawiają się już nie tylko na dziko porastających terenach, ale również i w ogrodach.
Może cię zainteresować: Ten owoc poprawia pamięć. Kiedyś wszyscy się zajadali, dziś mało kto go pamięta
Na co dobre są mirabelki? To prawdziwa bomba witaminowa
Mirabelki to słodki smak i szereg adekwatności prozdrowotnych, o których wiele osób nie ma pojęcia. Jest to bowiem istna bomba witaminowa, a wszystko to przez dużą zawartość witaminy C, tak cennej w okresie jesienno-zimowym. Wzmacnia ogólną odporność organizmu, a także zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za przyspieszony proces starzenia.
Te niepozorne owoce są również cennym źródłem witaminy A, która z kolei pozytywnie wpływa na proces widzenia, a także na dobry stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto w mirabelkach obecne są witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
W mirabelkach znajdują się również takie składniki odżywcze, jak fosfor, żelazo, potas, magnez, beta-karoten, a także antyoksydacyjne związki polifenoli. Owoce te są więc naturalnym antyoksydantem, który warto włączyć do swojej codziennej diety. Dobrze jednak pamiętać, iż mirabelki obfite są w cukry naturalne, a więc są dość kaloryczne, a także niewskazane między innymi dla diabetyków.
Zobacz także: Pomidory ze sklepu nie mają smaku i zapachu? Zdziwisz się, jak łatwo możesz to zmienić
Jak można wykorzystać mirabelki? Kompot, dżem i wiele innych rozwiązań
Mirabelki poprzez swój bogaty skład wykazują szerokie oddziaływanie na organizm człowieka. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, a także antyoksydacyjnie. Dobrze wpływają między innymi na układ trawienny poprzez pektyny będące cennym błonnikiem pokarmowym. Nic więc dziwnego, iż mirabelki polecane są jako element zdrowej diety.
Zwłaszcza iż można je włączyć do swojego jadłospisu na wiele sposobów. Najczęściej można je spotkać w postaci aromatycznego kompotu, a także zdrowych przetworów. Dżemy i konfitury przygotowane z tych małych owoców sprawdzą się do kanapek, naleśników, gofrów i ciast. Oczywiście, jeżeli to możliwe, warto jak najczęściej sięgać po świeże mirabelki, gdyż zawierają w takiej formie najwięcej prozdrowotnych adekwatności.
Zobacz też:
Buraki przechowuj tylko w ten sposób. Wystarczy jeden błąd, a zgniją
Ten miód nie ma żadnych witamin. Niestety, Polacy kupują go bardzo często
Tego nigdy nie wkładaj do lodówki. Jest przyczyną wysokich rachunków