Ten "odchudzający" owoc potrafi zdziałać cuda. Wystarczy jedno dziennie, a waga poleci w dół

kobieta.gazeta.pl 2 tygodni temu
W Polsce nie jest tak aż popularnym owocem jak banan (który często ląduje w naszym blenderze jako składnik owocowych koktajli bądź zdrowa przekąska po obiedzie), a szkoda. Jest bowiem prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Ale nie tylko. Okazuje się też, iż to naturalny wspomagacz odchudzania.
Mango zawiera w swoim składzie witaminy A,C, E i B oraz ważne dla ludzkiego organizmu składniki mineralne, jak m.in. żelazo, magnez, potas i miedź. Nie powinny unikać go osoby zmagające się z anemią oraz te posiadające problemy ze wzrokiem. Dlaczego? Mango zawiera luteinę i zeaksantynę, które są barwnikami w siatkówce oka. Ich obecność wiąże się m.in. z mniejszym ryzykiem występowania zaćmy. Regularnie spożywane mango może również obniżać poziom cholesterolu.
REKLAMA






Zobacz wideo



Zanim jednak przystąpimy do wyliczania jego "magicznych" adekwatności, warto zacząć od tego, jak wybrać idealne mango. Powinno być dojrzałe i słodkie, co możemy rozpoznać po wyglądzie jego skórki. Zielone oznacza, iż owoc pozostało niedojrzały, intensywna czerwień zaś świadczy o przejrzałości. Mango powinno być też stosunkowo miękkie.
Ten niepozorny owoc czyni cuda. Wystarczy jedno dziennie, a efekty będą piorunujące
Okazuje się jednak, iż mango to nie tylko wyśmienity, zdrowy składnik deserów, ale też naturalny wspomagacz odchudzania! W dodatku potwierdził to zespół ekspertów, którzy prowadzili badania nad wartościami odżywczymi tego owocu oraz jego prozdrowotnymi adekwatnościami.


A jakie znaczenie ma w odchudzaniu? Otóż badania wykazały, iż mango bogate jest w enzymy, nazywane amylazami. Rozkładają one węglowodany na cukry proste, w rezultacie wpływając na układ trawienny. Zawierają też sporo wody i błonnika, który zapewnia uczucie sytości.
Mango pomaga w odchudzaniu
Badania nad odchudzającymi adekwatnościami mango przeprowadzono na 214 osobach. Uczestnikom badania podawano mango w różnych porcjach, oddzielnie lub z innymi suplementami diety. Badania trwające od 4 do 10 tygodni dały zaskakujące wyniki, które opublikowano na łamach Journal of Nutritional Therapeutics. U uczestników zaobserwowano znaczną utratę wagi oraz redukcję obwodu w pasie. Afrykańskie mango, według ekspertów, ma adekwatności hamujące apetyt, jest sycące oraz pomaga usunąć nadmiar wody organizmu. Jest źródłem błonnika i białka i przyśpiesza nasz metabolizm. Wisienką na torcie jest fakt, iż to bardzo niskokaloryczny owoce. W 100 gramach mango znajdziemy zaledwie 60 kalorii.



Warto jednak podkreślić, iż mango powinny unikać wszystkie osoby, które wykazują reakcją alergiczną na ten owoc. Zanim włączymy mango, lub jakikolwiek inny produkt to naszego stałego jadłospisu, powinniśmy skontaktować się z lekarzem w celu wykluczenia lub potwierdzenia alergii. Poza tym należy pamiętać, iż samo spożywanie mango lub jakiegokolwiek innego owocu nie spowoduje utraty zbędnych kilogramów. Aby proces odchudzania przebiegał pomyślnie, skutecznie i przede wszystkim bezpiecznie, trzeba zadbać o kilka podstawowych czynników. Każda dieta redukcyjna, odchudzająca powinna być odpowiednio zbilansowana i przygotowana pod nasze indywidualne potrzeby. Musi być uzależniona od naszych możliwości fizycznych, podejmowanej przez nas aktywności fizycznej (która powinna iść z nią w parze), zapotrzebowania kalorycznego i ogólnej kondycji zdrowotnej.
Idź do oryginalnego materiału