Ten napój to prawdziwy eliksir zdrowia. Zrobisz go z 4 składników

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pyszności - Fot. Pexels


Kwas chlebowy jest napojem, który aktualnie przeżywa swój renesans. Jest nie tylko bardzo zdrowy, ale i smaczny. Ponadto doskonale gasi pragnienie i można go z łatwością samemu przygotować. Dostępny jest także w sklepach, ale tu trzeba zwrócić uwagę na etykietę i skład produktu, by nie kupić przypadkiem kwasu chlebowego, który w rzeczywistości wcale tym kwasem nie jest.

Czym jest kwas chlebowy?

Kwas chlebowy to lekko gazowany napój, który ze względu na swój bursztynowy kolor przypomina z wyglądu piwo. Powstaje w wyniku fermentacji chleba, a w smaku jest słodko-kwaśny z delikatnie wyczuwalną goryczką. W zapachu wyraźnie czuć słód, drożdże i chleb.

Co ciekawe, napój ten znany jest już od X wieku. Pito go w Rosji, Litwie, Ukrainie, Białorusi. W Polsce ogromną popularność zyskał w czasach panowania Władysława Jagiełły. Oczywiście, początkowo kwas chlebowy wytwarzany był przez ubogą ludność. Dopiero z czasem dotarł na salony, gdzie stał się jednym z ulubionych napojów mnichów i szlachty.

Kwas chlebowy najlepiej wyrabiać wiosną i latem, gdyż jest orzeźwiający i świetnie gasi pragnienie. Ponadto ma on wiele cennych adekwatności zdrowotnych.

Wartości odżywcze kwasu chlebowego

Napój jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy E i C. Dodatkowo znajdziemy w nim selen i cynk. Zawiera także pałeczki kwasu mlekowego, więc jest doskonałym probiotykiem. Tym samym ma pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit, hamując rozwój patogenów i wspierając działanie pożytecznych mikroorganizmów.

Poprawia on również przemianę materii i ułatwia trawienie. Polecany jest do picia szczególnie po zjedzeniu ciężkostrawnych i tłustych potraw. Do swojej diety powinny wprowadzić go osoby z nadkwasotą oraz chcące zrzucić zbędne kilogramy.

Dodatkowo kwas chlebowy ma adekwatności detoksykujące oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Obniża także poziom złego cholesterolu, więc może mieć zastosowanie w profilaktyce miażdżycy.

Dzięki zawartości witaminy E i C kwas chlebowy neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Ma adekwatności antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe. Ponadto napój ten może zapobiegać wielu chorobom układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego. Ma również pozytywny wpływ na wzrost i rozwój kości.

Pyszności – Fot. Pexels

Warto wiedzieć, iż może łagodzić bóle migrenowe i mięśniowe. Może być stosowany jako wsparcie organizmu osób chorych na stwardnienie rozsiane, cukrzycę, stwardnienie tętnic, zapalenia stawów, grzybicę, nowotwory.
Kwas chlebowy w sklepach

Kwas chlebowy jest zdrowszą alternatywą dla kolorowych słodkich napojów gazowanych. Można go bez większych problemów kupić w sklepach. Znajdziemy go np. na półkach ze zdrową żywnością. Jednocześnie należy zwracać uwagę na etykiety, by zamiast kwasu chlebowego nie kupić napoju gazowanego o smaku chleba.

W składzie dobrej jakości kwasu chlebowego powinien znajdować się tylko słód żytni i jęczmienny, czasami pszenny z mąką razową, a do tego cukier lub drożdże. W tych złej jakości kwasach chlebowych można z kolei znaleźć benzoesan sodu, sorbinian potasu, kwas cytrynowy, dwutlenek węgla i inne niepotrzebne barwniki i konserwanty.

Dla pewności najlepiej jest samodzielnie przygotować kwas chlebowy, co wcale nie jest trudnym zadaniem.

Przepis na kwas chlebowy

Składniki:

  • 4 dag razowego chleba pieczonego na zakwasie,
  • 2,5 l wody źródlanej,
  • 0,5 szkl. cukru albo naturalnego miodu,
  • 25 dag drożdży,
  • rodzynki.

Sposób przygotowania:

Wodę zagotowujemy. Chleb kroimy w kostkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do czasu, aż będzie ładnie zrumieniony. Wyjmujemy chleb i studzimy go. Przekładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą. Wszystko odstawiamy na ok. 3 godziny. Cukier (lub miód) i drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy mieszankę do chleba z wodą. Mieszamy i zostawiamy na dobę. Następnego dnia całość przecedzamy i przelewamy do czystych butelek do ¾ ich pojemności. Można do każdej wrzucić po kilka rodzynek. Po kilku dniach kwas chlebowy jest gotowy do spożycia. Można go przechowywać do miesiąca.

Autor: Halina Basek

<strong>Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym:</strong>

Idź do oryginalnego materiału