Prędzej czy później każdego najdzie ochota na słodkie w trakcie diety odchudzającej. Wtedy warto przygotować budyń ze składników, dzięki którym nie przybędzie nam dodatkowych kilogramów, wręcz przeciwnie - waga w końcu zacznie spadać. Sprawdź przepis na pyszny, dietetyczny deser. Możesz jeść go bez wyrzutów sumienia przy odchudzaniu.
Matcha jako niezbędny składnik budyniu na odchudzanie
Matcha to sproszkowana zielona herbata, która robi poważną konkurencję kawie. Podobnie jak mała czarna, działa pobudzająco i poprawia nastrój, ale stopniowo dodaje energii, nie powodując nagłego osłabienia. Dobrze wpływa na układ nerwowy - rozluźnia, odpręża, jednak nie jesteśmy senni po jej wypiciu. Zachowujemy dobrą koncentrację.
Ten napój ma w swoim składzie duże ilości katechin oraz związku EGCG. Dzięki nim metabolizm zostaje przyspieszony, następuje spalanie tkanki tłuszczowej. Właśnie dlatego warto go pić w trakcie odchudzania.
Co więcej, silne przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, które przyczyniają się do starzenia organizmu i rozwoju wielu chorób. Regularne picie zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy czy nadciśnienia.
Matchę można nie tylko pić. Z zielonego proszku przygotowuje się koktajle, latte czy zdrowe desery. Stanowi wspaniały dodatek do ciast czy owsianek. Tym razem skupimy się na budyniu odchudzającym.
Przepis na odchudzający budyń z matchą
Składniki:
- 350 ml napoju roślinnego np. mleko owsiane;
- 70 ml mleczka kokosowego;
- 15 g matchy;
- 15 g syropu klonowego.
Przygotowanie:
Żeby zrobić odchudzający budyń, wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i tak przygotowaną masę przelać do szklanek albo salaterek. Naczynia wstawiamy do lodówki co najmniej na 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem warto wzbogacić ten dietetyczny deser o świeże owoce, tj. maliny, borówki czy truskawki. Będzie dobrze smakował z wiórkami kokosowymi, orzechami albo z kostką gorzkiej czekolady. Polecamy udekorowanie budyniu listkami mięty.
Zobacz też:
Babcia często gotowała tę zupę. Dzisiaj mało kto o niej pamięta, choć jest smaczna i pełna witamin
Twoje ciasta wychodzą suche? Przyczyną może być ten często popełniany błąd
Właśnie zaczyna się sezon na to warzywo. Wrzuć do piekarnika z przyprawami i masz gotowy obiad