Temari sushi. Przepis na pyszną przekąskę karnawałową. Jak prawidłowo przygotować domowe sushi? Poleca Plate By Kate

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kasia Nowicka


Temari sushi czyli sushi w kulkach. Kolorowe, pyszne i … dziecinnie proste. Smakiem nie ustępuje tradycyjnym rolkom, wygląda jak dzieło sztuki. Idealne na imprezę w gronie znajomych lub zdrową przystawkę. Wypróbuj przepis polecany przez Kasię Nowicką, autorkę bloga Plate By Kate.

Przepis na temari sushi

Składniki:

  • 500 g ryżu do sushi,
  • 150 ml octu ryżowego,
  • 6 łyżek cukru,

dodatki:

  • surowy łosoś,
  • tatar z łososia,
  • pieczony łosoś,
  • awokado,
  • glony nori,
  • serek philadelphia,
  • tuńczyk w puszce,
  • ogórek,
  • sezam,
  • czarny sezam,
  • kawior,
  • majonez,
  • sos sojowy,
  • wasabi,
  • marynowany imbir.

Zobacz także: Zupa miso na obiad. Przepis na posiłek w azjatyckim stylu. Poleca blogerka Plate by Kate

Jak zrobić temari sushi?

  1. Na dużej, głębokiej misce połóż sito. Wsyp ryż i zalej go zimną wodą, tak, by był całkowicie przykryty. Dłonią mieszaj ryż przez 2-3 minuty. Odlej wodę i ponownie zalej ryż. Powtarzaj płukanie do momentu, aż woda będzie całkowicie przejrzysta. Ta ilość ryżu pozwoli na przygotowanie 8 rolek dla 4 osób.
  2. Opłukany ryż odmierz dzięki szklanki lub innego naczynia i wsyp do garnka. Zalej dokładnie taką samą ilością wody (1:1 ryżu i wody). Doprowadź ryż z wodą do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj 10 minut. Wyłącz gaz i pozostaw przykryty ryż na 15 minut do zaparowania.
  3. Przygotuj zalewę: cukier dokładnie rozpuść w occie.
  4. Ryż wystudź. Gdy będzie chłodny, wymieszaj go z przygotowaną zalewą.
  5. Awokado obierz, pokrój na paski, skrop sokiem z cytryny lub limonki. Część awokado możesz także posiekać w kostkę. Ogórka umyj dokładnie (nie obieraj) i dzięki obieraczki do warzyw potnij na długie plasterki. Glony nori pokrój na paski szerokości 1-1,5 centymetra.
  6. Świeżego łososia pokrój w cienkie plasterki.
  7. Tuńczyka odsącz z zalewy i wymieszaj z majonezem.
  8. Pieczonego łososia rozdrobnij widelcem i wymieszaj z majonezem.
  9. Ugotowany ryż podziel na porcje dzięki łyżki lub łyżki do lodów, ułóż na talerzu i przykryj folią. Folię spożywczą pokrój na kawałki.
  10. Kawałek folii ułóż na blacie lub desce do krojenia. Na środku ułóż dodatki w plasterkach: łososia, plasterki awokado, ogórka, glony nori. Paski i plastry powinny na siebie nachodzić, mogą się też krzyżować. Każda porcja może mieć inne dodatki, wtedy sushi wygląda najbardziej efektownie.
  11. Dłonie zwilż wodą. Odmierzoną porcję ryżu uformuj w mały placek. Na środku ułóż małą łyżeczkę tatara z łososia, pasty z tuńczyka, pieczonego łososia, serka philadephia lub posiekanego awokado. Uformuj kulkę tak, by ryż dokładnie oblepił nadzienie.
  12. Kulkę ryżu z nadzieniem ułóż na przygotowanych dodatkach. Zbierz końce folii i zawiń ciasno, formując kulkę. Temari odwiń z folii tuż przed podaniem.
  13. Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

Kliknij w link i zobacz, jak przygotować temari sushi według Plate By Kate: Temari sushi na sylwestrową przekąskę

Temari sushi – pyszne, japońskie danie

Sushi kocham miłością głodomora od lat. Jadłam je i w Japonii, i w Londynie. Ikona kuchni japońskiej podbiła podniebienia na całym świecie, od Europy po obie Ameryki. I na pozostałych kontynentach również, bo to danie genialne. Proste, ale złożone w smaku, eleganckie, ale idealne na szybki lunch. I zdrowe.

Sushi, podobnie jak wiele dań japońskiej kuchni, to danie proste. Podstawowe składniki to ryż, wodorosty i ryba. To kucharze na Zachodzie dodali do rolek to, co im do nich pasowało i dziś mamy california maki z serkiem philadelphia, majonezem i awokado, którego Japończycy nie znali. Są rolki z krewetkami w tempurze, albo całe smażone w cieście. I takie z rybą na wierzchu. Zachodni kucharze sushi polubili i kreatywnie zmieniają. Temari sushi to także wersja sushi dla kreatywnych. I tych, którzy kochają dobrą kuchnię, ale spędzanie w niej czasu lubią trochę mniej.

Temari to w japońskiej kulturze nazwa ozdobnych kul, które wykorzystywano do gier i zabaw. Arystokratki prześcigały się w pleceniu jedwabnych nici w efektowne wzory. Podobnie jest z sushi temari. Jest piękne i równie efektowne. A to, jaki wzór będą miały nasze kulki, zależy wyłącznie od naszej kreatywności. W dodatku jest tak proste do zrobienia, iż do przygotowania można zaprosić najmłodszych członków rodziny.

W temari sushi, tak jak w każdym rodzaju sushi, najważniejszy jest ryż. W przypadku sushi nie ma kompromisów – musicie kupić specjalny, japoński ryż. Do zrobienia temari sushi możesz użyć surowych ryb ze sprawdzonego źródła, jak łosoś czy tuńczyk. Wasze kulki będą jeszcze lepsze, jeżeli do środka włożycie tatara z łososia, pastę z tuńczyka albo pieczonego łososia. Świetnie sprawdza się też serek philadelphia albo posiekane awokado.

Więcej przepisów od Kasi Nowickiej znajdziesz na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na

.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału