Zdrowe odżywianie może wydawać się skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Nie trzeba poświęcać dużo czasu w to, by nauczyć się, co warto jeść, a co lepiej omijać. Tym bardziej, iż taka wiedza zaprocentuje w przyszłości. Odpowiednio dobrane posiłki i zbilansowany jadłospis dotyczy osób w każdym wieku, ale z czasem powinniśmy zwracać jeszcze baczniejszą uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu. Dieta bogata w składniki odżywcze jest kluczem do zachowania zdrowia i dobrej sprawności fizycznej. Czego nie jeść po sześćdziesiątce? Okazuje się, iż nadmierne spożywanie niektórych produktów może wiązać się z poważnymi konsekwencjami.
REKLAMA
Zobacz wideo Zamiast na opiekę w DPS-ie lepiej płacić za opiekę nad seniorem w domu
Czego nie jeść po 60. roku życia? Nie tylko nadmiar cukru może być szkodliwy.
Cukier szkodzi i to wiedzą wszyscy, ale szczególnie ostrożni powinni być seniorzy. Wcale nie trzeba słodzić herbaty ani podjadać ciastek, aby przyjmować go zbyt wiele, bo znajduje się on w większości produktów. Jogurty, płatki śniadaniowe, keczup, napoje, dżemy - to tylko kilka z nich. Jak podaje portal doz.pl, nadmiar cukru prowadzi do insulinooporności, otyłości, a także zwiększa ryzyko chorób serca i osłabia pamięć.
Cukieristock/@Tamara Chuchkova
Wrogiem zdrowego odżywiania są także tłuszcze trans, które znajdują się w przetworzonej żywności. Prowadzą nie tylko do podniesienia poziomu złego cholesterolu, ale także do otyłości, która u osób starszych zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, powoduje nadciśnienie, a choćby może być przyczyną udaru lub zawału serca. Naukowcy z Tufts University w Massachusetts w USA dowiedli również, iż spożywanie dużej ilości przetworzonej żywności zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana. Z czasem "zjedzone posiłki przesuwają się wolniej"
Nie dotyczy to tylko osób starszych, bo dieta w każdym wieku powinna być odpowiednio zbilansowana. Warto jednak, by seniorzy unikali przetworzonych zbóż jak np. białe pieczywo i płatki śniadaniowe. Lepiej wybierać produkty pełnoziarniste. - Bułki, które kupujemy, to nie jak dawniej: mąka, woda i sól. Jest w nich sporo dodatków, które podrażniają wrażliwy żołądek - wyjaśniła cytowana przez Onet psychodietetyczka, Joanna Zielewska. Ekspertka wytłumaczyła, iż niektóre produkty, takie jak czerwone mięso, nadmiar soli i tłuste potrawy, mogą też powodować kłopoty żołądkowe: zaparcia, biegunki i niestrawność. - Z wiekiem struktury układu trawiennego stają się coraz słabiej ukrwione i unerwione. (...) Tracą sprawność także "obsługujące" przewód pokarmowy mięśnie. To sprawia, iż zjedzone posiłki przesuwają się wolniej, a część z nich zalega i fermentuje, bo niedobór enzymów trawiennych nie radzi sobie z rozłożeniem jedzenia - powiedziała. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.















