Tego seniorzy nie powinni jeść. Odstaw po 60. roku życia. "Podrażniają żołądek"

kobieta.gazeta.pl 1 godzina temu
Dieta w każdym wieku wygląda nieco inaczej. Nie jest tajemnicą, iż ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i ogólną kondycję. Seniorzy powinni szczególnie uważać na to, co kładą na talerzu. Czego lepiej unikać po 60. roku życia?
Zdrowe odżywianie może wydawać się skomplikowane, ale wcale takie nie jest. Nie trzeba poświęcać dużo czasu w to, by nauczyć się, co warto jeść, a co lepiej omijać. Tym bardziej, iż taka wiedza zaprocentuje w przyszłości. Odpowiednio dobrane posiłki i zbilansowany jadłospis dotyczy osób w każdym wieku, ale z czasem powinniśmy zwracać jeszcze baczniejszą uwagę na to, co ląduje na naszym talerzu. Dieta bogata w składniki odżywcze jest kluczem do zachowania zdrowia i dobrej sprawności fizycznej. Czego nie jeść po sześćdziesiątce? Okazuje się, iż nadmierne spożywanie niektórych produktów może wiązać się z poważnymi konsekwencjami.


REKLAMA


Zobacz wideo Zamiast na opiekę w DPS-ie lepiej płacić za opiekę nad seniorem w domu


Czego nie jeść po 60. roku życia? Nie tylko nadmiar cukru może być szkodliwy.
Cukier szkodzi i to wiedzą wszyscy, ale szczególnie ostrożni powinni być seniorzy. Wcale nie trzeba słodzić herbaty ani podjadać ciastek, aby przyjmować go zbyt wiele, bo znajduje się on w większości produktów. Jogurty, płatki śniadaniowe, keczup, napoje, dżemy - to tylko kilka z nich. Jak podaje portal doz.pl, nadmiar cukru prowadzi do insulinooporności, otyłości, a także zwiększa ryzyko chorób serca i osłabia pamięć.


Cukieristock/@Tamara Chuchkova


Wrogiem zdrowego odżywiania są także tłuszcze trans, które znajdują się w przetworzonej żywności. Prowadzą nie tylko do podniesienia poziomu złego cholesterolu, ale także do otyłości, która u osób starszych zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, powoduje nadciśnienie, a choćby może być przyczyną udaru lub zawału serca. Naukowcy z Tufts University w Massachusetts w USA dowiedli również, iż spożywanie dużej ilości przetworzonej żywności zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.


Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana. Z czasem "zjedzone posiłki przesuwają się wolniej"
Nie dotyczy to tylko osób starszych, bo dieta w każdym wieku powinna być odpowiednio zbilansowana. Warto jednak, by seniorzy unikali przetworzonych zbóż jak np. białe pieczywo i płatki śniadaniowe. Lepiej wybierać produkty pełnoziarniste. - Bułki, które kupujemy, to nie jak dawniej: mąka, woda i sól. Jest w nich sporo dodatków, które podrażniają wrażliwy żołądek - wyjaśniła cytowana przez Onet psychodietetyczka, Joanna Zielewska. Ekspertka wytłumaczyła, iż niektóre produkty, takie jak czerwone mięso, nadmiar soli i tłuste potrawy, mogą też powodować kłopoty żołądkowe: zaparcia, biegunki i niestrawność. - Z wiekiem struktury układu trawiennego stają się coraz słabiej ukrwione i unerwione. (...) Tracą sprawność także "obsługujące" przewód pokarmowy mięśnie. To sprawia, iż zjedzone posiłki przesuwają się wolniej, a część z nich zalega i fermentuje, bo niedobór enzymów trawiennych nie radzi sobie z rozłożeniem jedzenia - powiedziała. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału