Tego nie wiesz o swojej zamrażarce. Przez to marnujesz tyle jedzenia

genialne.pl 2 lat temu
Zdjęcie: jak prawidłowo używać zamrażarki, fot. freepik


Wiedza o tym, jak prawidłowo używać zamrażarki, pomaga w planowaniu posiłków i unikaniu marnowania żywności. o ile jedzenie jest zamrożone we adekwatny sposób, to często może przebywać w zamrażarce bardzo długo (chociaż po czasie smak może nie być ten sam, ale przez cały czas będzie przydatne do spożycia).

Jak długo mogę trzymać jedzenie w zamrażarce?

Zamrażarki mają skalę gwiazdkową, aby dać ci znać, jak długo żywność może być bezpiecznie przechowywana. Należy sprawdzić tę skalę, jak również instrukcje na opakowaniu mrożonek. To pozwoli ci odpowiedzieć, jak długo możesz przechowywać pakowaną mrożoną żywność w swojej zamrażarce. Należy również pamiętać, iż zamrażarki powinny idealnie pracować w temperaturze -18°C.

Liczba gwiazdek:

* Komora na mrożonki działa przy – 6° C i powinna przechowywać żywność tylko do jednego tygodnia;
** Komora na mrożoną żywność działa w temperaturze -12° C i powinna przechowywać żywność do jednego miesiąca;
*** Komora na mrożoną żywność działa w temperaturze -18° C i można przechowywać jedzenie przez trzy miesiące;
**** Zamrażarka pracuje w temperaturze -18° C i jest odpowiednia do długotrwałego przechowywania (trzy miesiące lub dłużej).

jak prawidłowo używać zamrażarki, fot. freepik

Jak prawidłowo używać zamrażarki – wskazówki, które pomogą Ci zoptymalizować jej pracę

Oto garść dobrych nawyków, które warto zaimplementować:

Schładzaj żywność przed jej zamrożeniem

Zamrażanie gorącej żywności podniesie temperaturę w zamrażarce i może spowodować, iż inne produkty zaczną się rozmrażać. Dzielenie żywności na mniejsze części może przyspieszyć proces zamrażania.

Zawiń jedzenie odpowiednio lub umieść je w szczelnych pojemnikach

Czasem woda ucieka z jedzenia i przenosi się do najzimniejszej części zamrażarki – pozostawiając jedzenie odwodnionym. Chociaż wpływa to na jakość jedzenia, przez cały czas będzie ono bezpieczne do spożycia.

Zamrażaj żywność w porcjach o realistycznej wielkości

Nie chcesz mieć do rozmrożenia gulaszu, którym mógłbyś nakarmić osiem osób, podczas gdy mieszkasz sam.

Oznaczaj wszystko, co zamrażasz

Jeśli nie oznakować żywności lub składników, może nie pamiętać, co gdzie jest. Trudno się potem w tym połapać, bo rzeczy zamrożone wyglądają nieco inaczej, zwłaszcza zawinięte w folie lub w opakowaniach. Kup niebieski marker dla surowej żywności i czerwony marker dla gotowanej żywności. Zawsze dodawaj datę zamrożenia. Przeczytaj, co i jak długo możesz mrozić, żeby nie narazić rodziny na zatrucie.

Jak prawidłowo używać zamrażarki? Fot. Freepik / Genialne

Sprawdź datę spożycia

Nie zamrażaj żadnych produktów po upływie daty ich użycia, ponieważ nie będą one bezpieczne do spożycia.

Nie pozwól na gromadzenie się lodu

Pełna lodu zamrażarka jest nieefektywna, więc upewnij się, iż rozmrażasz swoją zamrażarkę, jeżeli nagromadzi się lód.

Jeśli masz wątpliwości, to wyrzuć daną rzecz

Zamrażanie nie zabija bakterii. jeżeli nie jesteś pewien, jak długo coś zostało zamrożone lub coś wydaje Ci się nie tak po rozmrożeniu, to nie ryzykuj.

Tak zamrozisz najbezpieczniej świeże warzywa. Jak prawidłowo używać zamrażarki w ich przypadku?

Ugotuj garść warzyw na raz przez 30 sekund w garnku z wrzącą wodą. To powstrzyma ich brązowienie po zamrożeniu. Wyciągnij je do miski z mocno zmrożoną wodą (blanszowanie). Po schłodzeniu odcedź warzywa i rozsyp je na tacę wyłożoną papierem kuchennym. Zamrażaj je na tacy, a następnie przełóż do torby do zamrażania. Zamrożone warzywa ugotuj w dużej patelni z wrzącą wodą. Nie gotuj ich na parze, ponieważ będą wykazywały tendencję do rozmiękania.

A tutaj przeczytasz o prostym sposobie na zaparowane okna.

Idź do oryginalnego materiału