Tego nie można mrozić! Jakich produktów nie wolno wkładać do zamrażarki? Sprawdziliśmy!

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/qwartm/zdjęcie ilustracyjne


Mrożenie jedzenia pozwala zachować dłuższą świeżość różnych produktów. Ponadto, dzięki temu nadmiar przygotowanej żywności można odłożyć na później, zamiast ją wyrzucać. Choć, wiele rzeczy można nadaje się do włożenia do zamrażarki, to istnieje też grupa takich składników, których nie wolno przechowywać w bardzo niskiej temperaturze. Czego dokładnie nie wolno mrozić? Mamy pełną listę!

Mrożenie jedzenia

Lodówka z zamrażalnikiem to element niemal każdej kuchni. Takie urządzenie zdecydowanie ułatwia codzienne przygotowywanie jedzenia. Dzięki mrożeniu można zachować dłuższą świeżość różnych produktów, a także odłożyć nadmiar żywności, zamiast go wyrzucać.

Czy mrożenie jest zdrowe?

Zamrażanie jest najlepszą metodą utrwalania owoców i warzyw. W taki sposób zachowane zostają cechy smakowo-zapachowe danych składników. Ponadto, co najważniejsze, mrożenie nie wpływa na utratę wartości odżywczych.

Choć nic nie zastąpi świeżych owoców i warzyw, to w okresie zimowym stanowią doskonałą opcję, by dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i wartości odżywczych.

Idź do oryginalnego materiału