Niezwykle ciężko jest wyobrazić sobie niedzielę bez rozgrzewającego rosołu. Wyróżnia się smakiem i niezwykłym zapachem, który już od rana unosi się w całym domu. Skoro ma być to najlepsza zupa, to dobrze jest ją przygotować na bazie najlepszych produktów i według tradycyjnej receptury. A czy wiesz, jakie jest najgorsze mięso na rosół? Ten najgorszy rodzaj mięsa wskazała Magda Gessler. Unikaj go!
Najgorsze mięso na rosół – nigdy nie dodawaj tego produktu!
Gotując rosół, z pewnością decydujesz się na jeden rodzaj lub łączone mięsa drobiowe. Najczęściej jest to kurczak i indyk, a zdarza się, iż czasem i wołowina. Okazuje się, iż według Magdy Gessler, jeden z tych rodzajów mięsa, kompletnie nie nadaje się do gotowania rosołu. Najgorsze mięso na rosół według Magdy Gessler to kura. W wywiadzie, udzielonym Wirtualnej Polsce, Magda Gessler podkreśliła, że:
Polacy myślą, iż kura to mięso. A kura to hormon.
Według restauratorki, rosół najlepiej jest gotować na mięsie z kaczki lub na wołowinie, koniecznie z dodatkiem podpieczonej włoszczyzny, która nadaje zupie niezwykłego aromatu. Do garnka nie należy też wlewać zbyt dużej ilości wody, która już i tak znajduje się w warzywach i mięsie.
Receptura na staropolski rosół – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Borkowski
Jak przygotować najlepszy rosół według Magdy Gessler?
Jeśli ma być smacznie i wyjątkowo, to warto wypróbować przepis według Magdy Gessler. Gwarantujemy, będziesz zachwycony!
Składniki:
- około 2 kg kaczki
- 0,5 kg szpondra wołowego
- 3 marchewki
- cebula
- korzeń selera
- 2 pietruszki
- por
- 4 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- kilka suszonych podgrzybków
- duży liść kapusty
- natka pietruszki
- sól.
Sposób przygotowania:
Skoro już wiesz, jakie jest najgorsze mięso na rosół, które psuje jego smak, to dobrze jest przygotować najlepszą wersję tej zupy. Rozpocznij od umycia mięsa i przełożenia go do garnka. Dodaj przyprawy, wszystko zalej zimną wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, to zdejmij szumowiny i zmniejsz ogień – gotuj przez około 90 minut. Obierz włoszczyznę, opal cebulę na palniku. Po około 90 minutach, wrzuć warzywa do zupy wraz z namoczonymi wcześniej grzybami i kapustą. Zamieszaj i gotuj jeszcze przez około 2 godziny. Pod sam koniec dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
A na drugie danie przygotuj mielone z serem w skórce z chrupiącego boczku. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: