Technolog żywności ostro o takim sposobie gotowania. "Głupia moda"

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Brokuły. Fot. Pixabay


W internecie możemy znaleźć wiele trików kuchennych i domowych sposobów. Nie wszystkie są jednak bezpieczne dla naszego zdrowia, oszczędne, czy po prostu mądre. Zanim wypróbujemy któryś z nich, warto to przemyśleć. W ostatnim czasie popularnością cieszy się sposób na gotowanie brokuła. Technolożka żywności alarmuje.

Najnowszy hit związany z gotowaniem brokuła okazał się kitem. Nie wszyscy zdają sobie jednak z tego sprawę. Marta Zalewska, czyli technolożka żywności, która publikuje w mediach społecznościowych jako panitechnolog nie pozostawia złudzeń. Zwraca m.in. uwagę na to, jak bardzo jest to nieekonomiczny sposób. Lepiej go sobie odpuścić. Wyjaśniamy dlaczego.

Gotowanie brokuła. Sposób, który jest „głupią modą” z internetu

Niektóre triki, które możemy znaleźć w internecie, mają znacznie więcej wad niż zalet. W ostatnim czasie niezwykle modne jest gotowanie brokuła w całości. Według internautów wystarczy włożyć warzywo do wody łodygą do góry i dzięki temu ugotują się same różyczki. Pytanie brzmi – po co?

Nastała dziwna moda na gotowanie brokułów w całości. Dlaczego uważam, iż to głupi pomysł?

– napisała na instagramie panitechnolog.

Brokuły. Fot. Pixabay

Jak wyjaśnia, jeżeli chcemy ugotować warzywo w ten sposób, pozbawiamy się szansy na jego dokładne umycie.

Pomijam już zwykły brud, ale… Chodzi też o robactwo, które możemy znaleźć między różyczkami

– zwraca uwagę Marta Zalewska.

Jak dodaje, taki sposób to również ogromne marnotrawstwo żywności, ale i energii i wody.

Brokuły gotuje się w całości, ale pokrojone tak, aby wszystko ugotować za jednym zamachem, a nie wyrzucać czy gotować dwa razy

– tłumaczy.

Sprawdź również: Tatar, który zachwycił Magdę Gessler. Zajadają się nim choćby weganie

Wyświetl ten post na Instagramie

Co zrobić z łodyg brokułów? Odpowiedź jest prosta

Wiele osób uważa łodygi brokułów za niesmaczne i twarde i wyrzuca je. To jednak duży błąd. Można zrobić z nich obłędnie pyszne pesto, które będzie świetnym dodatkiem na przykład do makaronu. Warto dodać do niego jeszcze ulubione przyprawy – m.in. oregano, paprykę ostrą oraz sól i pieprz. Potrzebne będą też ząbki czosnku, oliwa z oliwek i natka pietruszki. Można użyć również łuskanego słonecznika czy pestek z dyni. Smacznego!

Brokuły. Fot. Pixabay

Idź do oryginalnego materiału