Na długo przed współczesną medycyną starożytni Grecy stosowali różnorodne przyprawy i zioła ze względu na ich adekwatności lecznicze. Hipokrates (460-377 p.n.e.) używał szafranu, cynamonu, tymianku, kolendry i innych roślin jako środków leczniczych, z których wiele jest przez cały czas stosowanych przez ludzi jako holistyczne lekarstwa na gorączkę, bóle i inne dolegliwości.
Kurkuma
Kurkuma, czasami nazywana kurkuminą, jest jedną z najpopularniejszych przypraw używanych w tej chwili do gotowania i korzyści zdrowotnych. Badania laboratoryjne wykazały, iż kurkuma ma pewne adekwatności przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Kurkuma zmniejsza stres oksydacyjny dzięki swojej umiejętności usuwania toksycznych wolnych rodników w organizmie.

Oregano
Innym ziołem, które jest powszechne w diecie śródziemnomorskiej jest oregano, które wiele osób stosuje nie tylko jako wzmacniacz smaku potraw, ale także jako aromatyczny olejek i suplement. Przeciwutleniacze tego zioła przyczyniają się do jego silnego smaku i zapachu, a także mogą zapewniać korzyści, takie jak: wzmocnienie układu odpornościowego przed infekcjami oraz zmniejszenie stanu zapalnego.

Kardamon
Kardamon to kolejna przyprawa, która zapewnia szeroki zakres potencjalnych korzyści zdrowotnych. Pochodzący z nasion roślin należących do rodziny imbirowatych, ludzie często spożywają kardamon w herbatach, takich jak herbata chai, a także w niektórych kawach, deserach, a choćby pikantnych potrawach. Niektóre z dolegliwości, które według badań Trusted Source może leczyć kardamon, to: zaparcia, kolka, biegunka, niestrawność, wymioty.
