Przepis na napar z bazylii
Składniki:
- 5 liści świeżej bazylii,
- 200 ml wody.
Przygotowanie:
- Liście bazylii należy porwać na drobne kawałki i umieścić w szklance. Wodę zagotować.
- Następnie wrzątek należy wlać do rozdrobnionej bazylii. Napar trzeba przykryć spodkiem i odczekać około 10 minut.
- Napój pomaga przy bólach żołądka i problemach związanych z pracą układu trawiennego. Herbatka z bazylii powinna być pita doraźnie, maksymalnie trzy razy dziennie.
Zioła i napary na poprawę trawienia
W kuchni naszych mam i babć zawsze znajdowały się suszone zioła. Były używane jako przyprawy do wielu tradycyjnych dań, ale robiono z nich również kojące napary. Najpopularniejszy zestaw ziół na lepsze trawienie to:
- tymianek,
- mięta,
- melisa,
- majeranek.
Takich roślin można używać w formie suszu lub świeżych listków, wprost z doniczki. Wiele z nich nie tylko koi ból, ale działa też uspokajająco.
Jak przechowywać zioła?
Aby zioła zachowywały swoje lecznicze adekwatności, należy odpowiednio je przechowywać. Najlepsze będą szklane, czyste i suche pojemniki, np. słoiczki. Należy też wybrać suche i ciemne miejsce. Świetnie sprawdzą się do tego: spiżarnia, szafka kuchenna lub szuflada przeznaczona do przechowywania przypraw. Warto też pamiętać, iż suszone zioła i przyprawy nie przeterminują się w powszechnie rozumianym tego słowa znaczeniu. jeżeli jednak będą źle przechowywane, mogą stracić zapach, smak lub kolor.
Jak stosować zioła na ból brzucha, wzdęcia i uczucie ciężkości?
Rośliny przyprawowe można stosować na kilka sposobów. Najczęściej wykorzystuje się ich działanie lecznicze w postaci naparu, nalewek, win ziołowych lub poprzez dodanie ich do potraw. Na przykład rozmaryn można zaparzyć we french pressie i przestudzony popijać na bóle żołądkowe.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: