Te zioła pomogą na przejedzenie i przyspieszą trawienie. Przepisy na kojące napary z ziół, które złagodzą ból brzucha

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: gettyimages.com/La_vanda


Czujesz się przejedzony po rodzinnym obiedzie? Niestety, często trudno jest nam oprzeć się pokusie kosztowania kolejnej porcji pysznego bigosu czy kotleta mielonego albo wzięcia dokładki ulubionego ciasta z kremem. Sprawdźcie zioła, które są cenione ze względu na kojące adekwatności. Mamy przepisy na napary, które złagodzą wzdęcia, ból brzucha, uczucie ciężkości i przyspieszą trawienie.

Przepis na napar z bazylii

Składniki:

  • 5 liści świeżej bazylii,
  • 200 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Liście bazylii należy porwać na drobne kawałki i umieścić w szklance. Wodę zagotować.
  2. Następnie wrzątek należy wlać do rozdrobnionej bazylii. Napar trzeba przykryć spodkiem i odczekać około 10 minut.
  3. Napój pomaga przy bólach żołądka i problemach związanych z pracą układu trawiennego. Herbatka z bazylii powinna być pita doraźnie, maksymalnie trzy razy dziennie.

Zioła i napary na poprawę trawienia

W kuchni naszych mam i babć zawsze znajdowały się suszone zioła. Były używane jako przyprawy do wielu tradycyjnych dań, ale robiono z nich również kojące napary. Najpopularniejszy zestaw ziół na lepsze trawienie to:

  • tymianek,
  • mięta,
  • melisa,
  • majeranek.

Takich roślin można używać w formie suszu lub świeżych listków, wprost z doniczki. Wiele z nich nie tylko koi ból, ale działa też uspokajająco.

Jak przechowywać zioła?

Aby zioła zachowywały swoje lecznicze adekwatności, należy odpowiednio je przechowywać. Najlepsze będą szklane, czyste i suche pojemniki, np. słoiczki. Należy też wybrać suche i ciemne miejsce. Świetnie sprawdzą się do tego: spiżarnia, szafka kuchenna lub szuflada przeznaczona do przechowywania przypraw. Warto też pamiętać, iż suszone zioła i przyprawy nie przeterminują się w powszechnie rozumianym tego słowa znaczeniu. jeżeli jednak będą źle przechowywane, mogą stracić zapach, smak lub kolor.

quiz Czy wiesz jak używać ziół w kuchni? [QUIZ]

Jak stosować zioła na ból brzucha, wzdęcia i uczucie ciężkości?

Rośliny przyprawowe można stosować na kilka sposobów. Najczęściej wykorzystuje się ich działanie lecznicze w postaci naparu, nalewek, win ziołowych lub poprzez dodanie ich do potraw. Na przykład rozmaryn można zaparzyć we french pressie i przestudzony popijać na bóle żołądkowe.

Te zioła pomogą na przejedzenie i niestrawność. Przepisy na ...

+13 Zobacz galerię

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału