Kurczak gości na moim stole bardzo często i to w różnych wariantach. Numerem jeden wśród bliskich stały się pieczone udka z przepisu znajomego szefa kuchni. Ich sekretem jest marynata, która łączy przyprawy z dwoma popularnymi składnikami. Danie zachwyca choćby najbardziej wybrednych smakoszy, a jednocześnie nie przysparza kucharzowi wiele pracy. I właśnie za to je uwielbiam.
Jak zrobić pieczone udka z kurczaka według szefa kuchni?
Przygotowanie pieczonych udek z przepisu szefa kuchni jest bardzo proste. Kluczowym elementem tego dania jest marynata. To ona sprawia, iż kurczak zyskuje wyjątkowy smak oraz aromat. Składa się na nią kilka produktów – miód pitny, musztarda i popularne przyprawy. Wiele osób korzysta z nich na co dzień. Chodzi o słodką mieloną paprykę, kurkumę, curry, tymianek, rozmaryn, pieprz i sól. Marynowanie mięsa wymaga bez wątpienia najwięcej cierpliwości. Powinno trwać minimum 120 minut. Warto jednak wydłużyć ten etap, choćby do ośmiu godzin. Im więcej czasu kurczak spędzi w mieszance przypraw, tym będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny.