Te udka są o niebo lepsze niż kurczak z KFC. Przepis na nie dostałam od szefa kuchni

odzywianie.wprost.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Pieczone udka z kurczaka w marynacie Źródło: Freepik/timolina


Znajomy szef kuchni zdradził mi niedawno swój patent na pieczone udka. To danie proste w przygotowaniu, a zarazem przepyszne. Kurczak z KFC może się przy nim schować. Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego.

Kurczak gości na moim stole bardzo często i to w różnych wariantach. Numerem jeden wśród bliskich stały się pieczone udka z przepisu znajomego szefa kuchni. Ich sekretem jest marynata, która łączy przyprawy z dwoma popularnymi składnikami. Danie zachwyca choćby najbardziej wybrednych smakoszy, a jednocześnie nie przysparza kucharzowi wiele pracy. I właśnie za to je uwielbiam.

Jak zrobić pieczone udka z kurczaka według szefa kuchni?

Przygotowanie pieczonych udek z przepisu szefa kuchni jest bardzo proste. Kluczowym elementem tego dania jest marynata. To ona sprawia, iż kurczak zyskuje wyjątkowy smak oraz aromat. Składa się na nią kilka produktów – miód pitny, musztarda i popularne przyprawy. Wiele osób korzysta z nich na co dzień. Chodzi o słodką mieloną paprykę, kurkumę, curry, tymianek, rozmaryn, pieprz i sól. Marynowanie mięsa wymaga bez wątpienia najwięcej cierpliwości. Powinno trwać minimum 120 minut. Warto jednak wydłużyć ten etap, choćby do ośmiu godzin. Im więcej czasu kurczak spędzi w mieszance przypraw, tym będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny.

Idź do oryginalnego materiału