Sezon na owoce letnie powoli dobiega już końca, ale nie ma się co smucić, ponieważ na ich miejsce wchodzą pyszne śliwki, gruszki i jabłka. Z nich również można przygotować wiele smacznych dań, przetworów i deserów, które doskonale sprawdzą się na poobiedni podwieczorek. jeżeli szukasz pomysłu na pyszną, ale prostą potrawę z tych owoców, to mamy pomysł - zrób szarlotkę. Nie chodzi jednak o tradycyjny jabłecznik z wykorzystaniem mąki, cukru i proszku do pieczenia, ale o wiele łatwiejszą wersję z trzech składników.
REKLAMA
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Najlepsza szarlotka, która zawsze wychodzi. Zrobisz ją w kilka chwil
Szarlotka z trzech składników może brzmieć dla niektórych jak żart, ale wbrew pozorom można bez problemu przygotować ją w ten sposób. To doskonała opcja dla osób, które mają ochotę na coś słodkiego, ale nie zrobiły dużych zakupów lub nie chcą wydawać majątku na produkty. W przepisie, o którym mowa, potrzeba bowiem wyłącznie jednego jabłka, jednego jajka i dwóch łyżek jogurtu greckiego. Przyda się też blender i mała foremka na ciasto. Poniżej podajemy składniki na jedną porcję, ale dla większej ilości osób wystarczy zwiększyć ilość składników dwukrotnie. Po 30 minutach pieczenia otrzymamy pyszny, jabłkowy deser.
Zobacz też: Ta oryginalna roślina doniczkowa ożywi każde pomieszczenie. Miesiącami zachwyca ognistymi kwiatami
Co jest potrzebne do robienia szarlotki? Przygotuj poniższe składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania tej szarlotki, to:
jabłko,
jajko,
2 łyżki jogurtu greckiego,
opcjonalnie do podania: lody waniliowe, bita śmietana, konfitura lub dżem.
Jak się piecze szarlotkę? Przepis krok po kroku
Na początek myjemy i osuszamy jabłko. Następnie obieramy je ze skórki, usuwamy ogonek oraz gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
Teraz zabieramy się za masę na szarlotkę. W tym celu wrzucamy jabłko do blendera, wbijamy do środka jajko i dodajemy dwie łyżki jogurtu greckiego. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza, a foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Przelewamy ciasto do foremki, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
Gdy ciasto lekko ostygnie, będzie gotowe do zjedzenia. Najlepiej podawać je z lodami waniliowymi, bitą śmietaną lub ulubioną konfiturą.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.















