Te ryby na święta możesz zrobić już dzisiaj. W Wigilię będą doskonałe

top.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Dni poprzedzające Boże Narodzenie często są pełne pośpiechu. Chcąc sobie odjąć nieco pracy na ten burzliwy czas, warto przygotować wcześniej rybę. Możemy zrobić ją już teraz, a później jedynie wyjąć ją na stół w Wigilię i cieszyć się jej smakiem. Wystarczy, iż zastosujemy poniższy przepis. Sprawdź, w jaki sposób przyrządzić rybę, aby była smaczna na święta.

Ryba w panierce ze słoika to prawdziwy rarytas. Co więcej, nie tylko smak jest jej zaletą, ale także to, iż możemy przyrządzić ją o wiele wcześniej. Przyrządzenie jej nie jest skomplikowane, a efekty są naprawdę zachwycające. Ryba ta jest świetnie doprawiona i delikatna, więc posmakuje wszystkim domownikom. Sprawdź, jak ją zrobić.

Czego potrzebujemy do zrobienia ryby w zalewie? O tym musisz pamiętać

Decydując się na przygotowanie ryby w słoikach, warto wybierać świeże filety ryb, które mają delikatny smak oraz mięsistą konsystencję. Dzięki temu nie utracą one swojej struktury po usmażeniu oraz po przebywaniu w zalewie. Do tego przepisu polecany jest dorsz, mintaj, miruna, okoń, szczupak, sandacz, morszczuk czy choćby karp.

Są to ryby, które świetnie nadają się do panierowania, a dodatku chłoną aromaty przypraw i octu, dzięki czemu znakomicie smakują. Chcąc przygotować 4 słoiki o pojemności pół litra, musimy wyposażyć się w:

  • 1 kilogram filetów rybnych,
  • 2 jajka,
  • bułkę tartą (ilość niezbędną do panierowania),
  • mąkę pszenną (do obtoczenia filetów),
  • olej do smażenia,
  • 4 szklanki wody,
  • 4 liście laurowe,
  • 7 kulek ziela angielskiego,
  • 1 szklankę octu,
  • 2 cebule,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • 1 łyżkę ziarenek pieprzu.

Czytaj również: Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz choćby czekać do grudnia

Jak przygotować rybę w zalewie octowej? To prostsze niż ci się wydaje

Pierwszym krokiem podczas przyrządzania ryby w zalewie, jest przygotowanie słoików. Najwygodniej będzie wyparzyć je w piekarniku, aby zaoszczędzić sobie nieco czasu. Musimy jedynie ustawić naczynia na blasze i włożyć je do nienagrzanego urządzenia. Ustawiamy na 120 stopni i pozostawiamy na 15 minut.

W tym czasie dokładnie osuszamy filety dzięki papierowego ręcznika. Przyprawiamy je solą oraz pieprzem, a następnie kroimy na mniejsze kawałki, by łatwiej weszły do słoików. Kolejnym krokiem jest panierowanie ryby - w tym celu obtaczamy ją w mące, w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Filety smażymy, aż będą miały złoty kolor z obu stron.

Następnie w garnku zagotowujemy wodę z octem. Dodajemy do tego liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, cukier i ziele angielskie. Dorzucamy również pokrojoną w piórka cebulę i całość gotujemy przez 3-5 minut. Pozostawimy do lekkiego ostudzenia.

W międzyczasie do wyparzonych wcześniej słoików wkładamy rybę i cebulę z zalewy, układając je warstwami. Zalewamy to przygotowaną zalewą tak, by wszystkie kawałki ryby były w niej dobrze zanurzone.

Zamykamy słoiki i pasteryzujemy je przez około 20 minut w garnku z wodą. Po wyjęciu obracamy je do góry dnem, aż ostygną. Tak przygotowane słoiki należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.


Zobacz też:

Szybki, puszysty sernik z 3 składników. Z przepisu Ani Starmach uda się każdemu

Nazywają go polskim kawiorem. Jest zdrowy i tani, a mało kto go jada

​Pulpety zawsze będą miękkie i delikatne. Wymień mąkę na ten składnik

Idź do oryginalnego materiału