Tę rybę koniecznie zamów nad morzem. Jest pyszna i ma mało ości

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ryba na morzem sporo kosztuje, ale w tym przypadku warto - Pyszności; foto: Canva


Ta ryba to skarbnica adekwatności odżywczych, a przy tym boski smak i kilka ości. Koniecznie zamów ją nad morzem, bo jeżeli na coś warto tam wydać pieniądze — to na pewno na nią.

O cenach, które aktualnie panują nad polskim morzem, mówi się wiele, ale najczęściej pojawiające się w tych rozmowach słowa to: skandal, drożyzna, absurd. Tanio nie jest — i raczej jeszcze długo nie będzie — przez co wiele osób rezygnuje z wakacji spędzonych nad Bałtykiem i albo szuka innych kierunków, ale najzwyczajniej w świecie zostaje w domu. Jeśli jednak zdecydujesz się na wyjazd na północne krańce Polski, to koniecznie musisz zrobić jedną rzecz: zamówić turbota.

Ryba na morzem sporo kosztuje, ale w tym przypadku warto – Pyszności; foto: Canva

Spośród wszystkich ryb dostępnych w nadmorskich smażalniach, ta jest jedyna w swoim rodzaju. Nie jest poławiana masowo, dlatego świeżą możesz dostać adekwatnie tylko tam; ma doskonałe mięso, kilka ości, a także skład, o którym ryby takie jak panga, tilapia, maślana czy hodowlany łosoś mogą jedynie pomarzyć.

Turbot — najlepsza ryba nad morzem?

Dlaczego z całego wachlarzu ryb dostępnych nad morzem to właśnie turbot jest najlepszym wyborem? Po pierwsze, nie można tego raz jeszcze nie uwzględnić, jest on produktem relatywnie rzadkim; przynajmniej wtedy, gdy nad morze przyjeżdżasz z miasta. Oczywiście na tym jego zalety się bynajmniej nie kończą.

Turbot to ryba o średniej tłustości mięsa. Jego delikatna struktura wypełniona jest ważnymi dla organizmu składnikami odżywczymi, między innymi witaminami (A, C i z grupy B), minerałami (fosfor, wapń, potas), a także tzw. aminokwasami egzogennymi, które dobrze wpływają na ludzki układ nerwowy i przemianę materii.

Turbot to ryba zarówno smaczna, jak i zdrowa – Pyszności; foto: Canva

W turbocie nie brakuje również tego, co w rybach najcenniejsze: nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym słynnych kwasów omega-3. To kolejny składnik tej ryby, który wspiera pracę układu nerwowego i mózgu. Ponadto spożywanie turbota to plus dla zębów, kości, płuc i skóry. Jest to więc produkt zarówno zdrowy, jak i smaczny.

Do doskonałości brakuje mu niewielu przypraw, które w przypadku turbota zaleca się wręcz ograniczać, ze względu na możliwość stłumienia cudownego smaku mięsa. Ta ryba to gratka dla wszystkich rybnych smakoszy. Wychodzimy więc z założenia, iż skoro nad morzem i tak przyjdzie nam płacić krocie, to dobrze jest postawić właśnie na tę rybę!

Idź do oryginalnego materiału