Te przyprawy są niebezpieczne dla dzieci. Pod żadnym pozorem nie podawaj ich maluchowi

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Przyprawy. fot. Pixabay


Przyprawy to nieodłączny element każdej kuchni. Dzięki nim zyskujemy pyszne i niezwykle aromatyczne dania. Niektóre z nich mogą być jednak szczególnie niebezpieczne dla dzieci. Jakich przypraw nie należy pod żadnym pozorem podawać dziecku? Podpowiadamy, abyście nigdy nie popełnili tego błędu.

Przyprawy są składnikami wielu potraw. Zwykle stosowane są w niewielkich ilościach, a mimo tego potrafią znacznie wpłynąć na ich smak. W zależności od ich pochodzenia możemy dokonać podziału przypraw. Dzieli się je bowiem na kilka grup: korzeniowe, liściowe, kwiatowe, owocowe, nasienne i korowe. Prostszy podział rozróżnia natomiast przyprawy ziołowe, korzenne i warzywne.

Przyprawy niebezpieczne dla dzieci. Tych koniecznie unikaj

Dzieciom nie wolno podawać gałki muszkatołowej i cynamonu w zbyt dużych ilościach. Może dojść bowiem do problemów z oddychaniem, gdyż cynamon jest niezwykle silnym alergenem. Nie warto jednak rezygnować z niego całkowicie, ponieważ ta przyprawa ma adekwatności antybakteryjne i antygrzybiczne oraz wspomaga apetyt i reguluje trawienie. Warto więc posypać szczyptą tej przyprawy potrawy, które podajemy dziecku na słodko.

Czytaj także: Maluch pierwszy raz je pizzę. Jego reakcja to najsłodsze, co dziś zobaczysz

Pod żadnym pozorem nie należy podawać najmniejszym dzieciom choćby szczypty chilli, która działa drażniąco na błonę śluzową żołądka. Podobne działanie może mieć czosnek spożywany w nadmiarze.

Ziele angielskie i liść laurowy również nie są przyprawami odpowiednimi dla dzieci. Kształt ziela angielskiego może zachęcić dziecko do włożenia kulki do nosa bądź połknięcia w całości. kilka osób zdaje sobie też sprawę z tego, iż liść laurowy może przykleić się do tylnej ściany krtani i tkwić tam choćby przez kilka tygodni, co może skończyć się stanem zapalnym.

Sprawdź również: Wędlina ze śliskim nalotem. Ekspertka wprost o tym, co z nią musisz zrobić

Goździki i anyż również mogą wydać się dzieciom interesujące ze względu na kształt, więc nie warto ryzykować. Co więcej, goździki w nadmiarze mogą spowodować senność, a anyż sprawić, iż pojawią się problemy neurologiczne.

Przyprawy. fot. Pixabay

Idź do oryginalnego materiału