Te produkty szkodzą naszej wątrobie. Ich spożywanie prowadzi do stłuszczenia tego narządu

5mindlazdrowia.pl 1 rok temu

Badania wykazują, iż choćby co 4 osoba ma objawy niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Co więcej dotyczy to również dzieci. Z czego to wynika? Ze sposobu w jaki się odżywiamy! Jakich produktów należy unikać by nie uszkodzić tego narządu?

Wątroba to najważniejszy narząd detoksykujący w naszym organizmie. Chroni nasz ciało oraz inne organy przed toksynami, metalami ciężkimi, lekami czy pestycydami. Ponadto pełni funkcję magazynującą, filtrującą oraz odpowiada za naszą odporność.

źródło: canva

Dlatego tak istotne jest to, aby wątroba funkcjonowała prawidłowo. Nie możemy dopuścić do sytuacji w której dochodzi do stłuszczenia wątroby, czyli odkładania się w komórkach wątrobowych nadmiernej ilości cząsteczek tłuszczu.

Czego nie jeść, aby nie doprowadzić do stłuszczenia wątroby

1# Alkohol

źródło: canva

Najczęstszym powodem stłuszczenia wątroby jest nadużywanie alkoholu. Nie ma jednoznacznych wskazań co do tego jaka ilość napojów procentowych jest bezpieczna, dlatego w tym przypadku trzeba być szczególnie ostrożnym. Należy również podkreślić, iż osoby z nadmierną masą ciała spożywające alkohol, są bardziej narażone na toksyczne działanie tego napoju.

2# Tłuszcze trans

źródło: canva

Ten rodzaj tłuszczu występuje najczęściej w produktach wysokoprzetworzonych. W wyniku obróbki produktu, w jego składzie powstaje tłuszcz, który jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Gdzie je znajdziemy? W wyrobach cukierniczych typu drożdżówki, pączki, gotowe ciasto oraz w fast-foodach.

3# Nadmiar soli w produktach wysokoprzetworzonych

źródło: canva

Są sama w sobie nie jest szkodliwa, a wręcz zawarty w niej sód potrzebny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednak jej nadmiar w połączeniu z cukrem i tłuszczami trans to tykająca bomba. Taka kombinacje możemy znaleźć w krakersach, chipsach, solonych paluszkach, gotowych produktach czy wyżej wspomnianych fast-foodach.

4# Słodycze

Mowa o różnego rodzaju ciastkach, cukierkach, czekoladach, batonach a choćby wysokosłodzonych dżemach. One również są źródłem pustych kalorii, co oznacza, iż nie dostarczają naszemu organizmowi żadnych cennych składników odżywczych.

5# Nadmiar węglowodanów prostych

źródło: canva

To właśnie produkty zawierające duże ilości węglowodanów prostych, powodują wzrost insuliny i tym samym odkładanie się cząsteczek tłuszczu.

6# Soki i napoje słodzone

źródło: canva

Nawiązuje to do poprzedniego podpunktu, gdyż tego typu napoje posiadają duże ilości węglowodanów prostych, zwykle w postaci białego cukru. Badania wykazały, iż osoby często spożywające napoje słodzone mają aż o 40 proc. wyże ryzyko rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

Idź do oryginalnego materiału