Na produktach spożywczych zawsze jest podana data ich przydatności do spożycia. Tyle mówi się na temat umiejętności i konieczności czytania etykiet, iż praktycznie każdy stara się zwracać na nie uwagę. Istnieją jednak również produkty bez daty ważności (mimo iż jest ona oznaczona na opakowaniu), czyli takie, które zwyczajnie nie psują się. Jak sprawdzić datę ważności i kiedy nie trzeba szukać jej na opakowaniach?
Jak sprawdzić datę ważności?
Data ważności i przydatności do spożycia zapisywana jest na etykietach na dwa sposoby:
- Należy spożyć do
- Najlepiej spożyć przed
Pierwszy zapis najczęściej znajduje się na opakowaniach produktów spożywczych, które gwałtownie się psują – na mięsie czy rybach. jeżeli znajdziemy w lodówce produkty, które przekroczyły w ten sposób oznaczoną datę, powinniśmy je niestety wyrzucić. Istnieje duże ryzyko, iż taka przeterminowana żywność może mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.
Drugi zapis oznacza, iż do podanego terminu produkt zachowuje wszystkie swoje adekwatności. Z kolei po jego upłynięciu niektóre z nich mogą ulec zmianie, co może skutkować pogorszeniem jakości żywności. Może zmienić się kolor, zapach czy też konsystencja produktu. Może też zmniejszyć się ilość witamin, które się w nim znajdują. Nie jest to jednak przesądzone i nie oznacza to, iż żywność należy zutylizować. Może ona ciągle dobrze smakować i nie będzie w żaden sposób zagrażać zdrowiu.
Aby ocenić, czy dany produkt można jeszcze zjeść, trzeba polegać na swoich zmysłach. Zawsze w przypadku dziwnego smaku, zapachu czy wyglądu żywności, lepiej nie ryzykować i wyrzucić ją.
Należy pamiętać, iż choćby produkty z aktualną datą ważności muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, by nie uległy zepsuciu. Zarówno temperatura, jak i wilgotność powietrza powinna być stabilna. Istnieją też produkty, które adekwatnie przechowywane mogą być przydatne do spożycia choćby przez długie lata.
Pixabay
Produkty bez daty ważności
Miód
Miód jest produktem spożywczym, który nie ulega zepsuciu. Może zmienić się jego kolor i konsystencja – miód krystalizuje się z biegiem czasu, ale nie zmienia się ani jego smak, ani adekwatności. Skrystalizowany miód może też z łatwością powrócić do swojej płynności. Wystarczy wstawić słoik do ciepłej wody, by jego zawartość rozpuściła się. Nie należy jednak podgrzewać go do zbyt wysokiej temperatury, gdyż wtedy może stracić swoje cenne adekwatności. Skąd wiemy, iż miód można przechowywać w nieskończoność? W 2015 roku przeprowadzano wykopaliska w Egipcie. Badane grobowce miały ok. 3 tys. lat, więc tyle samo musiał mieć znaleziony w nich miód.
Cukier
Jeśli cukier jest chroniony przed wilgocią, może być przechowywany przez wiele lat. Może jedynie zbrylić się. Nie przestaje jednak nadawać się do spożycia, gdyż nie zapewnia bakteriom ani grzybom warunków odpowiednich do rozwoju. Dlaczego? Jest po prostu za suchy! Co ważne, cukier jest też świetnym konserwantem.
Ocet
Ocet jest kolejnym produktem, który można stosować bez obawy o datę przydatności do spożycia. Nie psuje się on dzięki naturalnemu kwasowi, a na dodatek może stanowić konserwant dla innych produktów spożywczych. Doskonale sprawdza się w marynatach i sosach, a w razie czego spokojnie można go użyć do sprzątania.
Biały ryż
Biały ryż jest produktem spożywczym, który może być przechowywany bardzo długo w chłodnym i suchym miejscu. Nie zmienia się ani jego smak, ani wartości odżywcze. Należy jedynie wystrzegać się ekstremalnych wahań temperatury. Należy jednak pamiętać, iż długi okres przydatności do spożycia dotyczy tylko białego ryżu. Ryż brązowy ma w swojej łupince olejki eteryczne oraz więcej wilgoci, więc szybciej się psuje i można przechowywać go nie dłużej niż pół roku.
Sól
Sól jest nie tylko wyjątkową przyprawą, bez której większość ludzi nie wyobraża sobie życia. Jest też doskonałym środkiem konserwującym. Sól zabezpiecza przed rozwojem drobnoustrojów i absorbuje wodę. Jej adekwatności sprawiają, iż sama również nie psuje się.
Kawa rozpuszczalna
Kawa rozpuszczalna też jest produktem, któremu nie straszny czas. Musi być jednak przechowywana w zamrażarce – nie ma znaczenia, czy opakowanie będzie otwarte, czy zamknięte. W ten sposób po zużyciu jednego opakowania, możemy wyjąć to z zamrażalnika i cieszyć się całkiem świeżą i pyszną kawą.
Mocny alkohol
Trunki o dużej zawartości alkoholu także mogą być przechowywane bardzo długo. jeżeli więc mamy w barku whisky, wódkę, brandy itp. nie musimy śpieszyć się z ich wypijaniem. Spokojnie przetrwają choćby kilka pokoleń. Co ciekawe, niektóre gatunki nie tylko nie psują się z biegiem lat, ale wręcz poprawia się ich smak. Należy tylko pamiętać, by butelka zawsze była dobrze zamknięta.
Wymienione produkty spożywcze nie wyczerpują jeszcze listy żywności, która nie psuje się. Bez daty ważnością są także np.: sos sojowy, ekstrakt waniliowy, suszone warzywa i nasiona, makaron, przyprawy, ciemna czekolada, syrop klonowy czy też skrobia kukurydziana. jeżeli więc chcemy zrobić zapasy żywności, możemy bezpiecznie opierać się właśnie na tego rodzaju produktach spożywczych.
Autor: Halina Basek